Gør det, fordi du fortjener det

Hvem giver du først iltmaske på?

Det er tankevækkende: når vi er oppe at flyve, og uheldet rammer, får vi strenge ordrer om at give os selv iltmaske på, før vi hjælper vores børn eller sidemakker. For hvis vi ikke selv sørger for at komme sikkert igennem tumulten, kan vi heller ikke hjælpe andre.

Sceneskift til din egen hverdag i dag: Hvor ofte giver du dig selv ”iltmasken” på som det første i din travle hverdag? Før du hjælper alle de andre? Svar ærligt!Jeg ser det igen og igen. Mange af de kvinder, der kommer på mine camps, har de sidste mange år tænkt på alle andre end dem selv. Fx deres børn, veninder, kærester og mand. Det har resulteret i, at de har fået en krop og et energiniveau, som de ikke kan genkende sig selv i, og det vil de gerne lave om på nu. Jeg forstår dem, for jeg har selv været der.

I årenes løb har jeg givet utrolig mange af mine MK-campere, veninder og familiemedlemmer iltmaske på, før jeg overhovedet overvejede at hive min egen maske ned til munden. Det hævnede sig; jeg fik ondt overalt i kroppen, var ked af det, havde mange problemer med min mave, og mine cowboybukser begyndte at stramme mere og mere.

Bevares, jeg prøvede selvfølgelig først at overbevise mig selv om, at min vaskemaskine var gået i stykker. At den var begyndt at vaske ved varmere temperaturer, så bukserne var krympet i vask og pludselig var umulige at knappe. Men egentlig vidste jeg jo godt, at jeg slet ikke havde prioriteret mig selv i mange måneder. Det var bare meget lettere at give vaskemaskinen skylden end at indrømme fakta. Som sundhedsperson var det pinligt at indrømme, at også jeg kunne tage på, sove for lidt og ikke orke at snitte et spidskålshoved, fordi alting var så presset oppe i min hjerne. Jeg forventede af mig selv, at jeg skulle fremstå som et overmenneske med styr på alt. Men jeg var og er nu engang bare helt normal, ligesom du og din nabo.

Livet kan nogle gange tage en drejning, hvor man tænker på alle andre end sig selv. Hvis man ovenikøbet er født med en krop, der tager på som det letteste i verden, kan cowboybukserne hurtig blive for små. Men nu skal du lære at sætte dig selv i første række og tage iltmasken på som det første. Det er på tide, at du gør noget godt for dig selv, før du tænker på alle andre.

Det lyder næsten egoistisk. I hvert fald i Nordjylland, hvor jeg kommer fra. Der skal man helst tænke på alle andre først, men det vil jeg gerne gøre op med. For jo mere kærlighed, du giver til dig selv, jo større kærlighed kan du give til menneskerne omkring dig.

Jeg har selv haft et stort pleasergen. Jeg ville gerne have, at alle kunne lide mig. Det kan give en del udfordringer, når jeg samtidig er typen, der stikker snuden ud i det offentlige rum. Der er altid nogen, der vil hade den måde, jeg kommunikerer på og de ting, jeg gør. Det var hårdt for mig at acceptere i starten, men i dag er jeg heldigvis blevet bedre til at forstå, at hverken du eller jeg kan tilfredsstille alle.

Pleaser-genet har også gjort det svært for mig at sige nej tak til knap så sunde ting, hvis jeg var til et arrangement eller var inviteret på besøg. Jeg så mig selv sige ja tak til kage, som jeg egentlig ikke havde lyst til. Fordi jeg var nervøs for, at folk ville tænke, at jeg var fanatisk eller møgkedelig. Men hvad så, hvis de gjorde?

Sådan ved jeg, at mange af mine onlinedeltagere også har det, når de starter på MK campen. De kan ikke få sig selv til at sige nej tak til usund mad eller alkohol, selvom de slet ikke har lyst til at spise eller drikke det. Når man skal tabe sig, er det en klar fordel, hvis man ikke har et pleaser-gen! Så vil man bare tænke: ”Det er helt OK, at du ikke kan forstå, at jeg siger nej tak, men jeg mener det faktisk”, og være ligeglad med, hvad andre tænker. Men hvis man er bange for at såre andre menneskers følelserkommer man let til spise det stykke kage eller drikke den drink for at gøre den anden person glad og slippe for at føle sig uhøflig. Bagefter vil man blive sur på sig selv over, at man ikke holdt fast ved sit nej tak. Fordi man faktisk ikke havde lyst.

Igen satte du iltmaskinen på alle andre end dig selv!  Men det skal vi have sat en stopper for i denne bog. Du skal stadig kunne drikke drinks og vin og spise dessert og slik, men du skal gøre det, fordi DU virkelig har lyst til det. Ikke fordi alle andre har lyst til at se dig spise det. Når alt kommer til alt, er det også ret fedt at putte iltmasken på sig selv først. Så trækker man vejret bedre. En god vejrtrækning giver dig ro, overskud og ilt, som kan blive transporteret rundt i din krop og få til den til at fungere meget bedre – og dine muskler og din hjerne til at kvittere med mere energi.

MK NyhedsbrevTilmeld
MK Principperne MK Principperne MK Principperne