Smagsgivere
Når vi taler om smag, er der fem forskellige grundsmage: salt, sødt, surt, bittert og umami.
Hvis du vil lave et velsmagende måltid, kan du benytte for eksempel råvarer, krydderier, saucer og sødemidler til at fremme en af disse smage. Det gør maden mere, ja, velsmagende, lækker og appetitlig.
I MK bruger vi en del råvarer eller fødevarer, som vi kalder for ‘smagsgivere’ – dem bruger vi til at peppe maden lidt op med. Denne smags-strategi bruger vi kun i mindre mængder, og det tæller ikke kaloriemæssigt.
Vi bruger ofte soya til wokmad, persille til salater, citronskal til dressinger samt mange andre ting. Når en råvare står markeret med en *, så betyder det, at det er en smagsgiver, du kun skal bruge i mindre mængder. Så du skal for eksempel ikke bruge for meget kokossukker eller mandelmælk, når du smager noget til.
Ikke alle smagsgivere er angivet på listen her. Så selvom vi for eksempel ikke nævner karrypulver, så betyder det ikke, at det ikke er en smagsgiver. Alle krydderier er i bund og grund smagsgivere. Hvis du er i tvivl, kan du altid tjekke råvareindekset ud.
Smagsgiverlisten
* = i mindre mængder
Krydderurter
Persille
Timian
Estragon
Basilikum
Rosmarin
Koriander
Mynte
Dild
Purløg
Grønt
Citron/citronskal
Lime/limeskal
Kaffir lime blade
Ingefær
Chili
Citrongræs
Hvidløg
Ramsløg
Syltede sager og ting på glas
Syltede rødløg*
Asparges på glas*
Syltede agurker*
Syltede artiskokker*
Kapers*
Jalapeños*
Peberrod
Krydderier m.m.
Karrypasta
Vaniljepulver
Kanel
Salt/Peber
Lakridspulver
Kakaopulver
Kardemomme
Bullion
Miso
Gærflager
Wasabi
Saucer og kondimenter
Soya
Fiskesauce
Østerssauce
Balsamicoeddike
Æblecidereddike
Tabasco
Worcester sauce
Hoisin sauce
Tomatpuré
Sennep
Sødemidler
Kokossukker*
Sirup (agave, ahorn)*
Honning (blomster, akacie)*
Stevia*
Sukrin*
Diverse
Te
Kaffe
Mandeldrik*