Smagsgivere

Når vi taler om smag, er der fem forskellige grundsmage: salt, sødt, surt, bittert og umami.

Hvis du vil lave et velsmagende måltid, kan du benytte for eksempel råvarer, krydderier, saucer og sødemidler til at fremme en af disse smage. Det gør maden mere, ja, velsmagende, lækker og appetitlig.

I MK bruger vi en del råvarer eller fødevarer, som vi kalder for ‘smagsgivere’ – dem bruger vi til at peppe maden lidt op med. Denne smags-strategi bruger vi kun i mindre mængder, og det tæller ikke kaloriemæssigt.

Vi bruger ofte soya til wokmad,  persille  til salater, citronskal til dressinger samt mange andre ting. Når en råvare står markeret med en *, så betyder det, at det er en smagsgiver, du kun skal bruge i mindre mængder. Så du skal for eksempel ikke bruge for meget kokossukker eller mandelmælk, når du smager noget til.

Ikke alle smagsgivere er angivet på listen her. Så selvom vi for eksempel ikke nævner karrypulver, så betyder det ikke, at det ikke er en smagsgiver. Alle krydderier er i bund og grund smagsgivere. Hvis du er i tvivl, kan du altid tjekke råvareindekset ud.

 

Smagsgiverlisten

* = i mindre mængder

Krydderurter

Persille

Timian

Estragon

Basilikum

Rosmarin

Koriander

Mynte

Dild

Purløg

Grønt

Citron/citronskal

Lime/limeskal

Kaffir lime blade

Ingefær

Chili

Citrongræs

Hvidløg

Ramsløg

Syltede sager og ting på glas

Syltede rødløg*

Asparges på glas*

Syltede agurker*

Syltede artiskokker*

Kapers*

Jalapeños*

Peberrod

Krydderier m.m.

Karrypasta

Vaniljepulver

Kanel

Salt/Peber

Lakridspulver

Kakaopulver

Kardemomme

Bullion

Miso

Gærflager

Wasabi

Saucer og kondimenter

Soya

Fiskesauce

Østerssauce

Balsamicoeddike

Æblecidereddike

Tabasco

Worcester sauce

Hoisin sauce

Tomatpuré

Sennep

Sødemidler

Kokossukker*

Sirup (agave, ahorn)*

Honning (blomster, akacie)*

Stevia*

Sukrin*

Diverse

Te

Kaffe

Mandeldrik*

MK Nyhedsbrev



Tilmeld