Tætpakkede kulhydrater

Tætpakkede kulhydrater er fødevarer, som indeholder mange kulhydrater pr. 100 gram.
Fx. indeholder brød op til 10 gange så mange kulhydrater (og kalorier) som spidskål. Det påvirker derfor dit blodsukker mere at spise 100 gram brød end 100 gram spidskål, samt du får flere kalorier for hver bid, du tager. Men tætpakkede kulhydrater indeholder også gode næringsstoffer som fx. fuldkorn, som vi ved, kan nedsætte risikoen for bl.a tarmkræft. Derfor er de også sunde, men hvis du vil tabe dig, så er det altså en god idé at nedsætte mængden af dem og i stedet spæde op med grøntsager.
Dog er der et tidspunkt, hvor du skal have de tætpakkede kulhydrater, og det er, inden du skal træne, eller hvis du ikke skal tabe dig.

De sundeste tætpakkede kulhydratkilder
På denne liste optræder kun de sundeste tætpakkede kulhydrater. Lyst brød, hvid pasta, hvid ris osv. er også tætpakkede, men det er ikke dem, jeg vil have dig til at spise.

Hvis du står med to varer i hånden fra nedenstående liste, og den ene har nøglehulsmærket, og den anden ikke har, så vælg det produkt med nøglehulsmærket på:

  • Havregryn
  • Speltflager
  • Rugflager
  • Købemüsli
  • Brune ris
  • Rugkerner
  • Quinoa
  • Fuldkornsbulgur
  • Fuldkornscouscous
  • Fuldkornsnudler
  • Fuldkornspasta
  • Groft knækbrød
  • Rugbrød
  • Grovbolle

Hvis du træner:
Hvis du skal træne, må du gerne spise lidt ekstra tætpakkede kulhydrater til det sidste måltid inden dit træningspas. Suppler med ½ knytnæve af dem, hvis du træner i mindre end 30 minutter og med 1 hel knytnæve, hvis du træner i mere end 30 minutter.

Hvis du ikke skal tabe dig:
Tilsæt 1 knytnæve tætpakkede kulhydrater til din morgenmad og frokost og evt. også til dit eftermiddagsmåltid, hvis du træner meget.