… hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade. 🎶😜
Det er i allerhøjeste grad fastelavnsbolle-tid, og i år må du altså gerne nappe en ekstra – har vi ikke fortjent det midt i frostgrader og nedlukninger??
Det bliver et kæmpe ‘JO da’, herfra MK-biksen.
Derfor har vi været flittige og udviklet 3 nye opskrifter på fastelavnsboller, som du får lige her og i app’en, hvor de allerede er landet.
Måske kan du nå at prøve lækkerierne af inden søndag, hvor det er Fastelavn ifølge kalenderen.
Må de smage dig! 😍
- Gammeldags fastelavnsboller
- Fastelavnsboller med hindbærcreme
- Fastelavnsboller med æblekompot
- Alm. fastelavnsboller vs. MK's fastelavnsboller
Gammeldags fastelavnsboller
6 stk.
Ingredienser
Søde hytteboller:
225 g hytteost, 1,5% (kan erstattes af skyr)
80 g havreklid
2 æg
1 spsk. (15 g) FiberHUSK
2 tsk. bagepulver
1 spsk. flydende honning
¼ tsk. vaniljepulver
¼ tsk. stødt kardemomme
Remonce:
50 g mandler
25 g smør
1 spsk. flydende honning
½ tsk. kanel
1 knivspids salt
Pynt:
30 g mørk chokolade, 70%
Evt. 1 spsk. finthakkede nødder som pynt
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 175 grader, varmluft.
Kom alle ingredienserne til de søde hytteboller op i en skål, og blend det hele sammen til en ensartet konsistens. Lad dejen trække i 10-15 minutter.
Kom mandlerne til remoncen op i en minihakker eller foodprocessor, og kør dem, til de er helt finthakkede. Kom så smør, honning og kanel deri, og kør det sammen til en ensartet masse.
Drys mel på et stykke bagepapir, og drys også toppen af bolledejen med lidt mel. Rul nu bolledejen tyndt ud i en firkant mellem to stykker bagepapir. Skær 6 lige store firkanter ud af dejen.
Kom 1 stor tsk. remonce i midten af hver firkant, og luk dem forsigtigt. Placer bollerne på en beklædt bagepladen med lukningen nedad. Bag dem i 20-25 minutter, og lad bollerne køle af.
Smelt chokoladen over vandbad, og hak nødderne til pynt. Pynt fastelavnsbollerne med chokolade og de hakkede nødder.
De kan holde sig på køl i op til 4 dage. Kan fryses.
Tip! Du kan erstatte havreklid med fuldkornshvedemel eller fuldkornsrismel for en glutenfri variant.
MK principperne:
En fastelavnsbolle tæller som et nydelsesmåltid.
Fastelavnsboller med hindbærcreme
6 stk.
Ingredienser
Søde hytteboller:
225 g hytteost, 1,5% (kan erstattes af skyr)
80 g havreklid
2 æg
1 spsk. (15 g) FiberHUSK
2 tsk. bagepulver
1 spsk. flydende honning
¼ tsk. vaniljepulver
¼ tsk. stødt kardemomme
Remonce:
50 g mandler
25 g smør
1 spsk. flydende honning
½ tsk. kanel
1 knivspids salt
Hindbærmos:
200 g frosne hindbær
1 tsk. agavesirup
¼ tsk. vaniljepulver
Creme:
150 g mascarpone
150 g skyr
½ tsk. vaniljepulver
1 spsk. flydende honning
Pynt:
Evt. 1 håndfuld friske håndbær
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 175 grader, varmluft.
Kom alle ingredienserne til de søde hytteboller op i en skål, og blend det hele sammen til en ensartet konsistens. Lad dejen trække i 10-15 minutter.
Kom mandlerne til remoncen op i en minihakker eller foodprocessor, og kør dem, til de er helt finthakkede. Kom så smør, honning og kanel deri, og kør det sammen til en ensartet masse.
Kom lidt koldt vand på dine hænder, og form 6 runde boller. Placer dem på en beklædt bageplade, og bag bollerne i ca. 20-25 minutter. Lad bollerne køle af.
Kom frosne hindbær, vaniljepulver og honning op i en kasserolle, og lad det koge sammen i 5 minutter. Lad hindbærmosen køle af.
Pisk ingredienserne til mascarponecremen sammen, og rør herefter cremen sammen med den afkølede hindbærmos.
Halvér bollen på langs, og smør 1 tsk. af remoncen ud i bunden af hver bolle. Fordel herefter hindbærcremen i bollerne.
Fastelavsbollerne kan holde sig på køl i 2-3 dage.
Tip! Du kan erstatte havreklid med fuldkornshvedemel eller fuldkornsrismel for en glutenfri variant.
MK principperne:
En fastelavnsbolle tæller som et nydelsesmåltid.
Fastelavnsboller med æblekompot
6 stk.
Ingredienser
Søde hytteboller:
225 g hytteost, 1,5% (kan erstattes af skyr)
80 g havreklid
2 æg
1 spsk. (15 g) FiberHUSK
2 tsk. bagepulver
1 spsk. flydende honning
¼ tsk. vaniljepulver
¼ tsk. stødt kardemomme
Remonce:
50 g mandler
25 g smør
1 spsk. flydende honning
½ tsk. kanel
1 knivspids salt
Æblekompot:
2 store eller 3 små æbler
1 tsk. agavesirup
¼ tsk. vaniljepulver
Creme:
150 g mascarpone
150 g skyr
½ tsk. vaniljepulver
1 spsk. flydende honning
Pynt:
30 g mørk chokolade, 70%
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 175 grader, varmluft.
Kom alle ingredienserne til de søde hytteboller op i en skål, og blend det hele sammen til en ensartet konsistens. Lad dejen trække i 10-15 minutter.
Kom mandlerne til remoncen op i en minihakker eller foodprocessor, og kør dem, til de er helt finthakkede. Kom så smør, honning og kanel deri, og kør det sammen til en ensartet masse.
Kom lidt koldt vand på dine hænder, og form 6 runde boller. Bag bollerne på en beklædt bageplade i ca. 20-25 minutter, og lad dem køle af.
Skræl æblerne, og skær dem i tern. Kom æbletern, vaniljepulver og honning op i en kasserolle, og lad det koge sammen i 5 minutter.
Blend æbleternene med en stavblender eller mos dem med en gaffel, så det bliver en grov kompot. Lad æblekompotten køle af.
Smelt chokoladen over vandbad, og pynt fastelavsbollerne med den smeltede chokolade.
Pisk ingredienserne til mascarponecremen sammen.
Halvér bollen på langs, og smør 1 tsk. af remoncen ud i bunden af hver bolle. Fordel derefter cremen og æblekompotten i bollerne.
Fastelavnsbollerne kan holde sig på køl i 2-3 dage.
Tip! Du kan erstatte havreklid med fuldkornshvedemel eller fuldkornsrismel for en glutenfri variant.
MK principperne:
En fastelavnsbolle tæller som et nydelsesmåltid.
Alm. fastelavnsboller vs. MK’s fastelavnsboller
Det er altid lidt sjovt at sammenligne, og endnu sjovere at spise den mad med mest næringshold for kalorierne.
Næringsindhold?
Der findes mange forskellige opskrifter på fastelavnsboller, så derfor varierer næringsinholdet naturligvis fra opskrift til opskrift. Her sammenligner vi en almindelig go’ gammeldags fastelavnsbolle med en gammeldags fastelavnsbolle a la MK. Ved den type var der nemlig mindst udsving i næringsindholdet. I dem med skum ligger energiindholdet typisk mellem 300-630 kalorier.
En alm. gammeldags fastelavnsbolle:
Ca. 250 kcal
7 g protein
1,4 g kostfibre
MK’s gammeldags fastelavnsbolle:
215,5 kcal
10,6 g protein
4,6 g fibre
⭐️ Generelt er der et lidt lavere energiindhold i MK’s gammeldags fastelavnsboller.
⭐️ De mætter mere end de traditionelle, da de indeholder mere protein og flere kostfibre.