Du har prøvet det så mange gange. At ændre dine knap så sunde vaner, skrue ned for sukkerforbruget og op for grøntsagerne. Men du må gang på gang, se i øjnene, at du efter to gode uger med grøntsagerne på tallerkenen, ryger direkte retur til de gamle, sukkerfyldte vaner. En frustrerende situation, men som er helt normal blandt de fleste. Selvom situationen er mere reglen end undtagelsen, så ændrer det ikke ved, at du godt kan få succes med at ændre på dine knap så sunde vaner. Det kræver blot, at du får nogle værktøjer, som du kan ty til, når den søde tand skriger dit navn og hjernen forsøger at styre dig i stedet for at du styrer den. De redskaber får du her.
Hjernen er interessant og voldsom irriterende. 90% af hjernen elsker at gøre det, den altid har gjort. Det betyder, at hvis du i flere år har været vant til, at dykke ned i slikbøtten sidst på eftermiddagen, eller plejer at slutte dagen af i sofaen foran tv’et med en skål chokolade, så husker hjernen det, og vil helst ikke ændre på det. Det er blevet en vane for dig, og noget du forbinder med hygge i de sekunder, det står på. Men som oftest erstattes vanen med at spise en del slik hurtigt af en dårlig samvittighed, da du tidligere på ugen hørte dig selv sige, at du gerne ville spise mindre sukker i hverdagen. 10% af din hjerne synes faktisk, at det er enormt spændende med nye vane. Den synes det er spændende, at du gerne vil tillære dig selv, at du ikke skal indtage så meget slik. Den jubler over at lære nye ting. Men den har bare ét problem. Den kæmper mod de 90% af hjernen, som ikke orker det nye. Det er derfor, det er så svært at ændre på vaner.
Så kan man jo hurtig tænke, at man lige så godt kan lade være med at tage kampen op mod de 90% i hjernen og droppe alt om at ændre på sine knap så sunde vaner, nu hvor oddsene er så dårlige. Men dér tager du fejl. For du kan nemlig vinde over de 90%. Men det kræver, som tidligere nævnt, at du tager magten over din hjerne og snyder den. Her får du 3 tips til at vinde kampen.
Skriv dit mål ned og beløn dig selv
Hvis du ikke har noget konkret mål med at ændre på din nuværende livsstil, så er det dømt fiasko fra start. Hvorfor kæmpe en kamp, med ikke at spise slik i hverdagen, hvis du ikke har et overordnet mål med det? Derfor er det vigtigt, at du skriver dit mål ned. Hvorfor ønsker du at komme af med din knap så sunde vaner? Hvad vil det give dig? Vil du få mere energi, tabe dig, få pænere hud, mindske inflammation? Hvad er dit mål med det?
Når du har skrevet dit overordnede mål ned, skal du bryde det ned i mindre stykker. Hvad skal målet være for de næste 2 uger? Skal det f.eks. være, at du ikke skal spise slik fra mandag-torsdag? Hvis du overholder dette, hvad må du så belønne dig selv med? Det er vigtigt at du har en god ting i sigte. F.eks. en massage eller tøj, som du må købe til dig selv. Lad være med at gøre gaven spiselig. Det er nemlig også en god idé at lære sig selv at alle forkælelsesgaver ikke skal bestå af kage eller chokolade.
Vælg dine kampe med omhu
Ryd ud i dine skabe. Hvis du ved, at du ikke kan holde nallerne fra chokolade, når du har det i hytten, ja, så skal du slet ikke have det der. Jeg har ikke et slikskab i min lejlighed af den simple grund, at jeg ikke kan holde mig fra det, de dage hvor jeg er ekstra presset med arbejde eller er træt. Kage og chokolade kan jeg til gengæld have i store mængder. Men slik – det kan jeg ikke. Jeg har prøvet det så mange gange. Tænkt at jeg helt sikkert godt kunne have et lager af slikrester liggende til næste weekend. Men alle gange har jeg set mig selv sidde at gnaske på en saltlakrids, en onsdag aften, fordi jeg skulle arbejde og tænkte, at det var lidt synd for mig og jeg skulle ”hygge” mig.
Sørg for at skabene er tomme for de ting som du virkelig elsker, men som du ved, du ikke kan styre, når du først er gået i gang
Få en ’buddy’
Der er ikke noget bedre, end at få støtte fra andre og få øjnene op for, at man ikke er alene om at have problemer med at leve sundt. Jeg er stor fan at konceptet ’buddy’, som min veninde Louise (som giver dig fremtidstips i dette magasin) introducerede mig for. Jeg har længe brugt det på mine MK camps, men aldrig givet det en decideret titel. Det har jeg nu – nemlig en ’Buddy’. Det består af, at du tager fat under armen på en kollega eller veninde, søster, mand eller hvem du nu har det godt sammen med, og ved vil støtte dig. Så hører du personen, om hun ikke vil hjælpe dig med, at få succes med at ændre din livsstil. Om du må ringe og give updates til hende, skrive når du er stolt, og skrive når du synes det er hårdt. Det fungerer rigtig godt og endnu bedre, hvis din veninde også er i gang med at ændre livsstil, da i så kan støtte hinanden og fejre hinanden.
Dette er bl.a. grunden til, at jeg på mine MK online camps har et tilbud, hvor man kan melde sig til sammen med en anden og spare penge. På den måde, ved jeg, at man har en ’Buddy’ ved hånden, som man kan vende tingene med og heppe på. Succesraten for at det lykkes at ændre livsstil, er markant højere når man gør det sammen med andre, end når det er et soloprojekt.