Opskriften på peanutbutter toast med banan
13. jan 2020 MK principperne

Tankegangen bag de tætpakkede kulhydrater

 

At skabe energiunderskud

I MK skærer vi meget ned for de tætpakkede kulhydrater, når folk vil i gang med et vægttab. Hvis ordet tætpakkede kulhydrater ikke siger dig en dyt, så hop lige ind på hjemmesiden og download den gratis manual om kulhydrater. Den får du p.t., når du tilmelder dig nyhedsbrevet. Læs den igennem, og SÅ forstår du, hvad jeg taler om. For eksempel består fuldkornspasta, havregryn, rugbrød og quinoa af sunde tætpakkede kulhydrater – se hele listen over sunde tætpakkede kulhydrater.

Men hvorfor er det, at vi har skåret så drastisk ned for de tætpakkede kulhydrater?

Hvis du vil i mål med et vægttab, skal du forbrænde mere, end du indtager, og derved kommer man i energiunderskud. Det er den meget simple forklaring. Hvordan man kommer i energiunderskud, kan man gøre på mange forskellige måder. Her hos MK har vi fundet ud af, at en simpel og overskuelig måde for mange er at bytte en del af de tætpakkede kulhydrater ud med grøntsager.

Du kan nemlig spise op til 10 gange så mange grøntsager, som du kan indtage tætpakkede kulhydrater som ris, gryn, brød, pasta ol.. og derfor er det ret smart at bytte de tætpakkede kulhydrater ud med grøntsager, når du er i gang med et vægttab. På den måde får du stadig god mæthed, kan lave lækre sunde retter og kommer i energiunderskud uden at skulle holde nøje øje med ens samlede energiindtag. For vi orker simpelthen ikke at tælle kalorier og kulhydrater!

Spis nok grøntsager

Grøntsager er noget som de fleste danskere ikke får indtaget nok af, og derfor vil vi rigtig gerne have, at man skruer op for dem. Frugt er de fleste danskere heldigvis gode nok til at få spist. Frugt og grøntsager er gode at fylde op med på tallerkenen, da de generelt har et lavt energiindhold, fylder godt på tallerknen og i maven og indeholder fibre som øger ens mæthed. Især hvis man vælger de grove grøntsager. Derudover er der en masse vitaminer og mineraler i grøntsager og frugt, som er vigtige for kroppens processor. For at sikre, at kroppen får de vitaminer den har brug for anbefales det, at voksne spiser 600 gram frugt og grønt om dagen.

Hvordan spiser man 600 gram grøntsager om dagen?

Her kan du se et eksempel. 
– 1 stk. frugt til morgenmaden (100 g)

Prøv fx chocolate cake fra app’en. Du finder opskriften i opskriftspakken Start dagen med en smoothie.

– 200 gram gnavegrønt til frokosten
Prøv fx æggesandwich fra app’en og vælg squash i stedet for rugbrød.

– 1 stk. frugt til mellemmåltid om eftermiddagen.
Prøv fx bananispinde som du finder opskriften på inde på app’en.

– 200 gram grøntsager der indgår i aftensmaden.
Prøv fx sticky rice med laks i app’en. Kom 50 gram ekstra blomkål i opskriften og voilá – du får 200 gram grønt fra blomkål).

Er tætpakkede kulhydrater usunde?

Nej, ingen fødevarer er usunde i de rette mængder. Alle fødevarer kan indgå i en sund kost, for det sundeste vil altid være at spise varieret. Kroppen har brug for kulhydrater, også de tætpakkede, for de giver nemlig både energi, brændstof til hjernen og så kan de lagres i vores muskler og lever som sukkerreserver. Dog skal man ikke have for mange af dem under et vægttab. Til gengæld er det godt til personen, som ikke skal tabe sig, men blot leve sundt.

Mere grøn måltidssammensætning

Hvis man kigger på en typisk dansk kost, ses det dog, at de tætpakkede kulhydrater fylder for meget på danskernes tallerken. Men det vil vi gerne gøre op med og derfor finder du i de fleste MK måltider en masse grøntsager, smag og mæthed.

Her kan du fx se, hvordan du kan bytte knap så artige måltider til virkelig artige måltider. Opskrifterne finder du her i app’en.
Velbekomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK Nyhedsbrev



Tilmeld