Kaffe på den MK-venlige måde
8. nov 2020 Opskrifter

10 lækre kopper kaffe – på den sunde måde

Kaffe er sundt! Eller hvad? Der vil nok altid være delte meninger. Og som filosofien er her i MK: alt med måde og i de rette mængder, så går det nok alt sammen.

Det bedste er, at den sorte drik ikke behøver at stå alene. Du kan lave en kaffe lige efter din smag – og på en sundere måde end hippe baristaer og fortovscaféejere. Måske du skulle bruge en lille bid af søndagen på at finde din nye favoritkaffe og melde klar til mandag morgen? 💤🤩

Her får du tips til, hvordan du topper, drysser og blander din kaffe endnu sundere. Selv tak! 🤎

Kaffe på MK-måden

Sorte, sprøde kaffebønner, mmm, er der noget som duften af friskbrygget kaffe til morgenmaden? ☕️☕️

Værd at vide om kaffe

⭐️ En kop kaffe indeholder cirka 100 mg koffein pr. kop. Mængden kan dog variere fra 40 mg og helt op til 210 mg afhængig af, hvordan kaffen er tilberedt.

⭐️ Din krop optager hurtigt kaffen i blodet. Så virkningen af koffeinen er højest 1-1,5 time efter, du har nydt den sorte drik.

⭐️ Koffein er på IOC’s dopingliste, fordi det kan øge atleternes præstationer. Men ro på, drik du bare en kop kaffe inden motionsløbet.

⭐️ Omkring 86% af alle mænd og 76% af alle kvinder drikker kaffe.

Sort filterkaffe

Sådan gør du: Tag en stor tsk. kaffebønner med top til en stor kop vand. Det svarer til 2 kopper på måleren på kaffemaskinen.

Derfor: Når du filtrerer din kaffe, fjerner du de usunde fedtstoffer, som kaffebønnerne indeholder. Desuden får du i filterkaffe den højeste indhold af koffein. Så filterkaffe genial at indtage et stykke tid inden, du skal til træning, da det booster din energi.

☕️ Energi: 0 kcal

Læs mere om MK principperne.

Espresso

Sådan gør du: Det kræver først og fremmest en espressomaskine – eller en gammeldags espressokande, hvor du hælder vand i bunden af kanden og tilsætter kaffebønner i kaffebeholderen. Husk, at du ikke må stampe kaffen, for så trænger vandet ikke igennem. Sæt kanden over blusset på dit komfur.

Derfor: Der er en smule usunde fedtstoffer fra kaffebønnerne i en espresso, derfor er den knap så sund. Der er knap så meget koffein i en espresso sammenlignet med almindelig filterkaffe – med mindre du kører dobbelt shot. 💥

☕️ Energi: 3 kcal

Protein: 0,1 g (17%)

Kulhydrat: 0 g (0%)

Fedt: 0,2 g (83%)

Læs mere om MK principperne.

Cappuccino

Sådan gør du: En cappuccino indeholder halv espresso og halv skummet varm mælk. Tag 1 dl letmælk til 1 espressoshot, skum mælken op, og hæld først mælken i en kop og derefter dit espressoshot oveni samt 2 spsk. saft fra 1 øko-appelsin. Drys med 1 tsk. kakaopulver, 1/5  tsk. stevia og lidt appelsinskal.

Derfor: Letmælk mætter bedre end skummet- og minimælk, da det indeholder færre kulhydrater og mere fedt. Derfor er letmælk bedre til at holde blodsukkeret stabilt, og det kan udgøre et decideret mellemmåltid. Kakao indeholder fenoler som nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme samt magnesium, der kan virke afstressende på systemet.

NB: Husk, at du altid kan bruge plantedrikke som alternativ til komælk i din kaffe.

☕️ Energi: 71 kcal

Protein: 4,3 g (25%)

Kulhydrat: 7,6 g (43%)

Fedt: 2,5 g (32%)

Læs mere om MK principperne.

Iskaffe

Sådan gør du: Lav et espressoshot, og lade det afkøle. Blend 5 isterninger med 1½ dl letmælk, espressoshot, ¼  tsk. stevia, ¼ tsk vaniljepulver. Drys med ½ tsk. kanel. ❄️

Derfor: Du sparer mange kalorier ved at bytte sukkeret ud med stevia. Iskaffen er mættende, da den indeholder letmælk, som holder dit blodsukker mere stabilt end for eksempel skummetmælk. Kanel har den samme blodsukkervenlige effekt.

☕️ Energi: 83 kcal

Protein: 5,4 g (27%)

Kulhydrat: 9 g (44%)

Fedt: 2,6 g (29%)

Læs mere om MK principperne.

Caffe latte

Sådan gør du: En caffe latte indeholder mere mælk end en cappucino og har et fordelingsforhold der hedder 1/3 espresso til 2/3 mælk. Tag 2 dl letmælk, og varm det op – og skum det evt. en smule, hvis du kan li´det. Tilsæt herefter et espressoshot.

Derfor: Caffe latte er den tungeste’ varme kaffe, vi præsenterer her. Så du skal gøre plads til den i dagens energiregnskab. Du kan sagtens drikke en latte til dit eftermiddagsmåltid, da den mætter bedre, hvis du laver den på letmælk.

☕️ Energi: 99 kcal

Protein: 7,1 g (29%)

Kulhydrat: 9,8 g (40%)

Fedt: 3,4 g (31%)

Læs mere om MK principperne.

Koffeinfri kaffe

Sådan gør du: Køb en god koffeinfri kaffe, og lav den enten som et espressoshot, som pulverkaffe eller som filterkaffe.

Derfor: Hvis du er vant til at drikke kaffe om aftenen, så kan man med fordel vælge en koffeinfri variant. Koffeinen tricker vores søvn, så vi kan have svært ved at opnå den dybe søvntilstand i løbet af natten. Din krop restituerer ikke optimalt, hvis det er tilfældet, og det øger risikoen for, at du tager et par kilo på bagen, da din appetit højst sandsynligt lever sit eget liv. Det hele hænger så fint sammen.

☕️ Energi (espresso): 3 kcal

Protein: 0,1 g (17%)

Kulhydrat: 0 g (0%)

Fedt: 0,2 g (83%)

Læs mere om MK principperne.

Kaffe med mælk

Sådan gør du: Lav en kop filterkaffe, og tilsæt enten ½ dl kold eller varm letmælk – alt efter smag og behag.

Derfor: Når du putter letmælk i kaffen, bliver den lidt mere energitung. Til gengæld får du lidt calcium, og det kan være en fordel, hvis dit blodsukker ofte tager på rutsjebanetur.

☕️ Energi: 25 kcal

Protein: 2 g (32%)

Kulhydrat: 2,5 g (40%)

Fedt: 0,8 g (29%)

Læs mere om MK principperne.

Lakridskaffe

Sådan gør du: Put 1 tsk. Johan Bülow-lakridspulver i bunden af din kaffekop, hæld herefter et espressoshot over samt ½ dl varmt vand, eller brug i stedet filterkaffe. Rør rundt, skum evt. lidt letmælk til toppen, og drys med en smule lakridspulver. Nyd den intense smag af kaffe og lakrids.

Derfor: Det er nemt at køre store mængder af lakridser ned, hvis det er en craving. På den her måde får du både noget varmt at drikke, et skud koffein, plus du tilfredsstiller din søde tand uden at indtage sukker og andet stads.

☕️ Energi (med lidt skummetmælk på toppen): 30 kcal

Protein 1,6 g (22%)

Kulhydrat: 4,7 g (63%)

Fedt: 0,5 g (15%)

Læs mere om MK principperne.

Frysetørret frugt-cappuccino

Sådan gør du: Lav en cappuccino, men uden kakao og stevia. Tilsæt i stedet 1 tsk. frysetørrede jordbær samt et drys kanel på toppen. Hvis du vil lave den endnu sødere, kan du tilsætte lidt vaniljepulver (og stevia).

Derfor: Frysetørrede jordbær er rige på c-vitamin og er derfor en vigtig antioxidant. Kanel har en anti-inflammatorisk virkning, og i samspil med jordbær er disse to fødevarer gode for en træt krop, der mangler et boost. 🍓🍓

☕️ Energi: 83 kcal

Protein: 3,7 g (18%)

Kulhydrat: 12 g (61%)

Fedt: 1,9 g (21%)

Læs mere om MK principperne.

Chokokaffe

Sådan gør du: Tag 15 gram mørk chokolade, 70%, og bræk det i små stykker. Tag et 1 stykke frisk ingefær på størrelse med din tommelfingernegl, og skær det i små stykker. Hæld til sidst 1½ dl filterkaffe ovenpå, rør rundt og nyd den.

Derfor: Ingefær har en anti-inflammatorisk effekt, og kakao indeholder sunde antioxidanter. 🍫

☕️ Energi: 82 kcal

Protein: 1,2 g (6%)

Kulhydrat: 6,3 g (31%)

Fedt: 5,6 g (63%)

Læs mere om MK principperne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK NyhedsbrevTilmeld
MK Universet appen MK Universet appen MK Universet appen