Yoyo-vægt er ikke skadeligt for din sundhed
7. jan 2021 Sundhed

Slankekur og yoyo-vægt: Er det usundt? Næ!

Snakken om slankekure og vægttab kan godt være en anelse betændt. Og vi kan være slemme til at udskamme hinanden og blande os i, hvad folk gør og ikke gør, når det kommer til sundhed – det er lidt en religion.

Lad os tale lidt om alle os, der kender til det med yoyo-vægt. Er det usundt❓

Faktisk ikke. Det gjorde vores gode ven af huset læge Morten Dahl mig opmærksom på for nylig. Sammen med sin kone Silja be- og afkræfter han sundhedsmyter på Instagramprofilen ‘Læge og Familie

Kroppen husker dit vægttab

Ifølge Morten Dahl er det sundere at have en yoyo-vægt end at være stabilt overvægtig. I modsætning til hvad andre folk i sundhedsbranchen siger – fx at det er decideret usundt at tabe sig for derefter at tage på igen.

Selvfølgelig er det sundest at være normalvægtig hele livet, lyder det, og sundere end at svinge mellem normalvægt og overvægt.

– Men det er sundere at have yoyo-vægt end stabil overvægt. Det ved man i dag fra nogle store lodtrækningsundersøgelser, hvor folk enten skulle gøre ingenting eller dyrke sund livsstil for at opnå vægttab, skriver Morten i sit Instagramopslag.

Mange år efter er vægten omtrent den samme igen imellem grupperne, men gruppen, der opnåede vægttab, vil selv mange år efter have nedsat risiko for vigtige sygdomme som hjertekarsygdom og diabetes sammenlignet med kontrolgruppen uden vægttab. Kroppen “husker” altså vægttabet på den positive måde.

Hvis du er interesseret i at læse mere om forskningen omkring yoyo-slankekure, så forklarer professor Arne Astrup ret godt om det i artiklen her fra 2018.

Vægttab begynder med din hjerne

I mine teenageår havde jeg perioder, hvor jeg vejede en del, og hvor jeg tabte mig helt vildt. Jeg har været på utallige slankekure og taget skidtet på igen – og igen. For nogle år siden, da jeg var stresset, tog jeg 8 kilo på og lignede slet ikke mig selv.

Jeg havde det så dårligt. Dels fordi jeg knap nok kunne passe mit tøj og følte mig utilpas – men også fordi jeg kunne mærke, at min krop slet ikke have det godt. Hvad jeg ikke fokuserede så meget på dengang var, at jeg skulle have hovedet med og samarbejde med min hjerne for at skabe en sund og holdbar livsstil.

Det gode er, at ingen af slankekurene var spildt, og det skal vi huske hinanden på, når det går op og ned. Rart med sådan en lille reminder. 💕

Skal din hjerne på bootcamp?

Det er aldrig forgæves at forsøge at ændre sin livsstil. Heller ikke selvom det ikke lykkes første gang. Så er det bare op på hesten igen – det tager nemlig tid at ændre vaner, fordi hjernen typisk ikke synes, det er den bedste idé.

Det er blandt andet derfor, at jeg har lavet en Sund hjerne camp sammen med psykolog Louise Dinesen. For hvis vi ikke forstår, hvordan hjernen arbejder, så er det meget sværere at få den overbevist om, at NU skal det altså lykkes med det vægttab. Vi skal vide, hvordan vi tager rumpetten på hjernen! 🧠

Næste bootcamp for hjernen starter på søndag – hør Louise og mig fortælle om campen herunder:

Dårlig stil at udskamme hinandens vægttabsønsker

De sidste par år er der flere i sundhedsbranchen, som har talt nedladende om folk, der gerne vil tabe sig, og til os der arbejder med vægttab. Som om det pludselig er forkert at sige, at man er utilfreds med sin krop.

Men det må du altså gerne – også selvom du objektivt set ikke er overvægtig. Det udelukker nemlig ikke, at du bor i en krop, som du ikke længere føler dig helt dus med. Måske er der gået overgangsalder i den, eller måske er der nogle overflødige graviditetskilo – eller kærlighedshåndtag, som ikke plejer at være der?

I situationer som disse (og i mange andre) må vi gerne have et mål om at ændre på vores livsstil. Og vi skal gøre det med en stolt attitude, fordi vi gør noget godt for os selv.

Vægttab er noget af det, vi i MK er meget dygtige til. Vi hjælper folk med at skabe en livsstil, hvor de finder en ro i hele sundhedsræset og ikke mindst fastholder deres vægttab. Mange oplever også at få mere energi og velvære, og nogle har endda sagt farvel til smerter og medicin.

Nedenfor fortæller Mathilde om, at hun har fundet en madro med MK principperne:

Du kan se flere før- og efterbilleder af seje campere her. 💪🏼💪🏼

Vægttab i fællesskab

I teamet er vi kommet godt retur til arbejdet. Vi takker vejrguderne for, at de kvitterer med lysere dage i stedet for de der regnfulde gråvejrsdage fra december. Selvom det godt nok sneede i går (så hyggeligt!), så er det blevet lidt lysere. Og lys giver bare mere energi til at gøre gode ting for sig selv.

Husk, at vi kører DO YOU i hele januar, så følg med her på bloggen og på de sociale medier. Og så starter vores populære online camp mandag den 25. januar. På denne bootcamp bliver du en del af et unikt fællesskab, og både jeg og teamet svarer på spørgsmål og giver dig en masse viden og inspiration, så du kan lykkes med dit vægttab én gang for alle.

Xx Michelle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK NyhedsbrevTilmeld
MK Universet appen MK Universet appen MK Universet appen