Sundere alternativer til sodavand
8. sep 2020 Nyheder

Sodavand hver dag? Få 3 sundere alternativer

Danskernes sodavandsforbrug er eksploderet! En nyhed, som vi i MK ikke ligefrem jubler over.

De danske husstande køber i gennemsnit 86 liter sodavand i supermarkedet om året. Det er 19 liter sodavand mere årligt end for ti år siden. Samtidig er det blevet meget billigere at købe sodavand, siden sukkerafgiften på sodavand blev fjernet i 2014.

Det viser nye tal, som analyseinstituttet GFK står bag.

Kræftens Bekæmpelse skrev i sidste uge i en pressemeddelelse, at de er bekymrede for danskernes sundhed. Organisationen frygter, at flere kommer til at lide af overvægt i fremtiden på grund af det stigende sodavandsforbrug.

Det hele handler om mængder. Så du behøver ikke at boykotte sodavand.

Skal jeg så helt droppe sodavand?

Det behøver du ikke. Ifølge MK principperne er intet decideret forbudt. Det handler om mængder – så du kan sagtens drikke et glas sodavand som en del af et nydelsesmåltid og samtidig føre en sund livsstil eller være i gang med et vægttab.

Hvis du tilmed faster i 24 timer én gang om ugen, så har du tre nydelsesmåltider på en uge at gøre godt med. Og det vil sige, at du med god samvittighed kan drikke tre glas sodavand, hvis det er din craving.

Liste over mængder

Klik på boksen, og se listerne over dine mængder. Der er blandt andet lister over proteinkilder og fedtkilder.

Hvordan mindsker jeg mit forbrug af sodavand?

I sidste uge gav Michelle sine gode råd videre i denne DR-artikel:

Fem gode råd: Sådan kommer du den daglige sodavand til livs

– Man skal kigge sig selv dybt i øjnene og spørge, om det gør én så enormt meget mere lykkelig i hverdagen at drikke sodavand, forklarer Michelle i artiklen.

Det handler om at tage én dag ad gangen. For hvis du begynder at tænke, at du aldrig må drikke sodavand igen, så kan det ende med, at du opgiver fra starten. Hvis du har et kæmpe sodavandsforbrug, kan du for eksempel begynde med at skære ned til en enkelt dåse om dagen.

Problemet med sodavand er de tomme kalorier i form af sukker. Du får ingen næring, og læskedrikken mætter heller ikke. Så det er bedre at bruge sine kalorier på nogle sunde retter, da nærende og mættende måltider gør trangen til søde sager mindre!

Måske blev det kun til en lille frokost, der ikke mættede længe nok – og så er det i virkeligheden et mellemmåltid, du har brug for? Eller et kæmpestort glas postevand? 😉

Er det bedre at drikke lightsodavand?

I light-sodavand er sukkeret erstattet af sødemidler. Og om disse sødemidler er skadelige for helbredet bliver diskuteret vidt og bredt. Som med alt andet er tingene sjældent sort-hvide.

Ifølge den danske tarmforsker Oluf Borbye Pedersen ser de fleste grupper af sødemidler ud til at påvirke tarmbakterierne negativt. Det viser en videnskabelig rapport fra april i år.

Så hvis du lider af irriteret tyktarm (IBS), Crohns sygdom eller colitis ulcerosa, så er det en god idé at holde sig fra light-produkterne.

Når det gælder vores almene sundhed, så kan vi ifølge Oluf Borbye Pedersen endnu ikke konkludere, om sødemidlerne er decideret skadelige for vores helbred.

Sodavand med sødemidler i

Tina og Isabel fra DR-serien ‘Fede forhold’ kæmpede med et overforbrug af Pepsi Max.

Lev sundt for småpenge – hvordan?

I pressemeddelelsen fra Kræftens Bekæmpelse udtaler Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i organisationen, at når vi handler ind eller køber take-away, så burde det sunde valg være nemt og billigt.

Hun slår samtidig fast, at når så mange danskere i dag er overvægtige, så kan det ikke blot forklares med, at folk ikke har viljestyrke nok. Årsagerne til overvægt er komplekse, mener hun.

Mette Lolk Hanak efterlyser langsigtede, strukturelle ændringer for at stoppe stigningen i antallet af overvægtige danskere, der trænger til et vægttab.

I morges var Michelle i Go’ morgen Danmark for at fortælle om, hvordan du kan gøre sunde og slankede måltider billigere. Få Michelles liste over sunde råvarer, som hun altid har på lager derhjemme.

View this post on Instagram

Humøret over at være tilbage på @gotv2dk = 😆🔝! Samtidig med at jeg åbenbart også er lidt træt (Swipe)🤣. Her til morgen giver jeg Charlotte ny inspiration til at gøre de sunde og slankende måltider billigere. Her får du opskriften på overnight oat. Morgenmad: Overnight oats Til 2 portioner Dagen før: 300 g skyr 1 dl havregryn 3 spsk hørfrø Et drys salt 1 dl vand Topping: 1 æble som pt er i sæson eller anden frugt der er i sæson eller 1 ½ dl blåbær fra frost for at få smag Rør alle ingredienserne til din overnigt oats sammen og lad den stå i køleskabet natten over. Top med æble eller rør de frosne blåbær sammen med din overnight oats aftenen før, så de tør op og giver smag til retten. MK principperne: 1 portion svarer til 1 knytnæve protein, 1 portion fedtstof, 2 stk frugt. Jeg laver også kålkaos. Den får du opskriften på senere på ugen🥰 Trøjen er en gave/reklame fra @hunkonstudio ⭐️ . . #mkbootcamp #mkprincipperne.

A post shared by Michelle Kristensen (@michellekristensen.dk) on

3 sundere alternativer til sodavand

Heldigvis findes der mange sundere måder, du kan få stillet din sukkertrang på. Så skulle vi ikke tage at få vendt statistikken og få bugt med de 86 liter sodavand? Her får du tre skønne alternativer.

Pep din danskvand op

Vand kan være en lidt flad fornemmelse – og mange gange er det den brusende friskhed i munden, som mange craver. Og ja, alene brusen kan gøre meget. Husk, at der også er brus i danskvand, og at du i dag kan købe danskvand i forskellige smagsvarianter. Hvis det er lyden fra dåsen, der bliver åbnet, som gør det for dig, så køb endelig et lager af danskvand på dåse.

Pep din vand op med smag

Brug økologiske citrusfrugter til at gøre dit postevand eller din danskvand lidt mere eksotisk.

Lav søde smoothies

Er der noget som en lækker smoothie, der stiller lysten til noget sødt og samtidig mætter? Her får du opskriften på smoothien ‘Tropical feeling’ fra bogen ‘Mission sund mad‘.

Til 1 person

100 g frossen mango
1 spsk. frosne havtorn (kan udelades)
100 g frossen broccoli
100 g edamamebønner
1 spsk. proteinpulver (med top)
1½ spsk. mandelsmør (25 g)
2 dl mandeldrik
2 dl vand
Revet skal af ¼ økologisk citron (kan udelades)

Sådan gør du:
Kom alle ingredienserne i en blender. Sørg for, at væsken kommer ned i bunden, og blend alle ingredienserne sammen til en cremet konsistens. Drik din smoothies med det samme, eller kom den i en tæt beholder, sæt den på køl, og nyd den senere på dagen.

Start dagen med en smoothie

Tryk på boksen, og få fingrene i e-bogen med sunde smoothies, mmh!

Blend dig til en juice

Det er faktisk ret så smart. Alt du skal bruge er en blender og et rent viskestykke, så er den i vinkel. Michelle viser i videoen herunder, hvordan du kan lave juice med en blender.

View this post on Instagram

Nu skyder vi lige Mad med et MK Twist afsted på fineste vis, og udgiver endnu en video allerede 🥰. I dag skal du ha’ et tip til at lave juice på din blender. Her er hvad du skal bruge ud over en blender. Inde på bloggen (www.mkuniverset.dk/blog) kan du læse om hvilke blendere, jeg anbefaler. Og NU til ingredienserne til min sellerijuice🌱. Til 4 store glas 2 bund selleri 2 æbler 2 lime 400 ml vand Du kan bruge en nøddemælkspose, en stofble eller et viskestykke til at “si” juicen i. SKÅL🍹. Skriv endelig ønsker til de næste videoer til Mad med et MK Twist herunder. Ooooog undskyld mega høj musik til sidst🙈. Jeg siger, at der er blender tips inde på bloggen😊. Go’ søndag🥰. . . #mkbootcamp #mkprincipperne

A post shared by Michelle Kristensen (@michellekristensen.dk) on

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK NyhedsbrevTilmeld
MK Universet appen MK Universet appen MK Universet appen