Bananpandekage-muffins, lækker sund snack
7. sep 2020 Opskrifter

Sunde snacks, der får blodsukkeret til at juble

Sunde snacks er et must at have på lager. For vi kender det vist allesammen, at sulten pludselig melder sig, og SÅ skal der noget i skrutten – helst inden for kort tid. Her er sunde snacks i form af et mellemmåltid som sendt fra himlen! I MK anbefaler vi at spise ét mellemmåltid dagligt. Og gerne et sundt alternativ, så du ikke sender dit blodsukker i vejret.

Et stabilt blodsukker er en central del af MK principperne, fordi blodsukkeret påvirker dig mentalt. Store udsving gør, at du craver alle de ting, som du har bedst af at spise i mindre mængder. Det vil sige, at det er langt nemmere at føre en sund livsstil eller at komme i mål med et vægttab, når du tager dit blodsukker alvorligt. Hvis du arbejder hjemmefra, er det ekstra godt at være forberedt til, når sukkertrangen melder sig. Her finder du skønne opskrifter på snacks til hjemmekontoret – alle lavet uden raffineret sukker.

Herunder har vi listet 5 populære opskrifter på sunde snacks, som dit blodsukker vil takke dig for. Den ene opskrift er fra MK-‘gemmerne’, nemlig muffins a la bananpandekager. Hvis du ønsker inspiration til, hvordan du sammensætter dine måltider i løbet af en dag, herunder snack-måltiderne, er MK’s 4-ugers kostplan for hele familien et godt sted at starte. God fornøjelse!

Bananpandekager

Sunde snacks kan snildt være forklædt som bananpandekager. I MK har vi flere opskrifter på bananpandekager – en af dem får du i den nyeste bog om Store Sonja.

Muffins a la bananpandekager

Små banan-lækkerbiskner, der smager himmelsk og er gode for dit blodsukker. Du kan også bruge disse muffins som dessertkager ved at tilføje 85% mørk chokolade, kokosflager eller nødder til dejen. Her finder du opskriften på bananpandekage-muffins.

Bananpandekage-muffins, lækker sund snack

Hvem elsker ikke muffins? Disse er ret så artige. I MK ❤️ vi sunde snacks!

Scones med kål

Scones med kål, der smager forbløffende godt. Ja, hvem havde troet det? Selv små børn har siddet og guffet disse kålscones i sig. Så vi håber, du giver dem en chance! Husk dog at spise dem kolde, så kålsmagen når at lægge sig. Her finder du opskriften på kålscones.

Scones med kål smager skønt som en sund snack

Scones med kål. Den havde du sikkert ikke set komme? Prøv den som en sund snack.

2-i-1 æggebrød

Æggebrødene indeholder 1/2 knytnæve tætpakkede kulhydrater og er derfor gode at spise på dage, hvor du træner. Du skal nemlig have nogle kulhydrater indenbords til det sidste måltid inden træningen, så du har masser af energi at fyre af! Kulhydraterne kommer i denne opskrift fra havregryn og fuldkornsmel. Gode kilder til kostfibre, der hjælper med at holde blodsukkeret stabilt. Her finder du opskriften på 2-i-1 æggebrød.

2-i-1 æggebrød, perfekt som en sund snack

Det er lidt hyggeligt, at disse ægge-banditter ligner romkugler. Perfekt snack inden træningen.

Snackbrød

Når du bare craver noget sødt, men gerne vil holde dig fra wienerbrødet. Så ligger MK’s snackbrød godt i din mave. Husk, at du altid kan vælge dine favoritnødder og sætte dit eget præg på opskriften. Er du ikke fan af rødbede, så prøv med gulerødder, pastinak, søde kartofler eller jordskokker. Her finder du opskriften på de lækre snackbrød.

Snackbrød smager skønt til et mellemmåltid

Ikke knækbrød, men snackbrød. Mmh, perfekte til din søde tand!

Granola med choko-orange

En ægte MK-klassiker: hjemmelavet granola! Eller müsli, som vi kalder det i Jylland. Granola kan peppe enhver skyr op og tage den værste sukkertrang om eftermiddagen. Opskriften på granola med choko-orange finder du på MK Universet-app’en.

choko-orange granola

Hjemmelavet granola smager skønt ovenpå skyr og er en klassiker til morgenmaden.

Når det gælder et stabilt blodsukker, er det indholdet i dine måltider, der er centralt, IKKE antallet af måltider.

Et stabilt blodsukker – hvad er op og ned?

Det føles ubehageligt at have et lavt blodsukker – som en blanding af sult, irritation, ingen energi og manglende koncentration. Med mindre du har diabetes, så regulerer kroppen selv blodsukkeret, og derfor har de ting du spiser i løbet af dagen stor indvirkning på, om blodsukkeret holder sig stabilt eller stiger. Et stabilt blodsukker har en positiv effekt på dit humør.

Vi anbefaler, at du spiser tre hovedmåltider dagligt samt et snackmåltid. Læs mere under MK principperne.

Hvad sker der med blodsukkeret, når jeg spiser?

Når du spiser, tilfører du energi til kroppen. Noget af energien bliver omdannet til ‘sukker’, der ryger ud i blodet – og det får blodsukkeret til at stige. Med andre ord stiger blodsukkeret helt naturligt efter hvert måltid, hvorefter det falder igen. MEN hvor meget og hvor hurtigt blodsukkeret stiger, afhænger af, hvad du har puttet i munden.

Hvordan undgår jeg at få et ustabilt blodsukker?

De fleste har nok prøvet at ‘gå sukkerkold’ – altså at kæmpe med et lavt blodsukker. Det kan enten skyldes, at der er gået lang tid siden, du sidst har spist, eller at du har spist noget, der sender blodsukkeret til vejrs for kort efter at dale igen. Ikke nogen rar følelse.

Råvarer som grove grøntsager, bælgfrugter, fuldkornsprodukter, nødder og kerner er generelt gode til at regulere blodsukkeret. Samt råvarer, der har et højt indhold af kostfibre. Alle MK Universets sunde opskrifter er blodsukkervenlige og grøntsagsfyldte. Derfor er de ideelle, hvis du gerne vil i gang med et vægttab.

Hold igen med den hurtige energi i form af kage, slik og chips, og vælg i stedet sunde snacks som alternativ. Frugt indgår typisk i et mellemmåltid. Og for at dæmpe frugtsukkerets indvirkning på dit blodsukker og gøre udsvinget mindre, kan du med fordel spise frugten sammen med en fedtkilde eller en proteinkilde. Spis for eksempel et stykke frugt sammen med 10 nødder eller en håndfuld grøntsagsstave plus to store spsk. hummus.

Og en bonus ved et reguleret blodsukker, som vi jubler over: Kroppen bruger fedt som den primære energikilde, når blodsukkeret et stabilt.

Er mellemmåltider vigtige, når jeg skal tabe mig?

Det korte svar er: nej! Det er indholdet i dine måltider, der er centralt, ikke antallet af måltider.

Skal der 3 mellemmåltider til for at holde blodsukkeret stabilt?

Nej! Det er indholdet i dine måltider, der er centralt, ikke antallet af måltider. Hvis du spiser sukkerholdige snacks, der sender dit blodsukker i vejret – så går der max. 3o minutter, før det styrtdykker. Kæmpe rutsjebanetur. Og dét giver kludder i systemet: Vi craver hurtig energi! Dette gælder uanset, hvor mange måltider du spiser om dagen. Så tre mellemmåltider dagligt er absolut IKKE et must.

De fleste vælger at spise et mellemmåltid i løbet af eftermiddagen, da der kan være lang tid mellem frokost og aftensmad. På den måde mindsker du også risikoen for at overspise til aftensmaden. Generelt har vores fordøjelse godt af at få en pause fra al den mad. Blandt andet derfor anbefaler vi at indføre en 24-timers faste én gang om ugen. Faste har nemlig en positiv effekt på blodsukkerreguleringen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK NyhedsbrevTilmeld
MK Universet appen MK Universet appen MK Universet appen