Mit basislager af sunde råvarer
31. aug 2020 Råvarer

Mit basislager af sunde råvarer – få listen

Nogle sunde råvarer har jeg altid på lager i køkkenet. Simpelthen fordi jeg gerne vil være forberedt til travle perioder i mit liv. Med et solidt basislager af sunde råvarer har jeg lækre alternativer ved hånden, og jeg minimerer chancen for at ryge i take-away-fælden. Så her får du listen over, hvad mit basislager hjemme i hytten består af. Råvarerne står i vilkårlig rækkefølge. Mange af de sunde råvarer indgår i mine opskrifter – og har du et lille lager derhjemme, så får du straks større lyst til at eksperimentere med sunde opskrifter. Husk, at du altid kan tjekke vores råvareindeks ud, hvor alverdens sunde råvarer står beskrevet. God fornøjelse!

Tryk på råvarerne herunder for at læse mere:

Kostplan for hele familien

Tryk på boksen, og få fingrene i verdens mest fleksible kostplan. Med plads til byttehandler lige efter dit hoved. 😉

Skyr

Jeg bruger skyr i mange af mine sunde opskrifter. Skyr er simpelthen et must. Og så smager det så lækkert til morgenmaden med granola på som topping. Og ingen skyrboller uden skyr – min mest populære sunde opskrift til dato. Jeg jubler over skyr, fordi det er sundt, mættende og fyldt med protein.

Æg

Jeg spiser utrolig mange æg, og det er der en grund til. Æg er sunde, da de er fyldt med proteiner og indeholder alle 8 essentielle aminosyrer. De er gode altid at have ved hånden, da de kan bruges i mange sunde opskrifter. Jeg bruger æg i pandekager, bagværk eller som spejlæg til morgenmaden.

Peanutbutter

Peanutbutter bruger jeg både til mine sunde smoothies og i forskellige dressinger. Peanutbutter er også lækker at smøre på en banan i hverdage, som erstatning for kage. Peanutbutter indeholder de gode fedtsyrer, som er sunde for os, og så smager det skønt!

Balsamico

Et must til gode dressinger er balsamico. Skal det gå hurtigt, bruger jeg bare ren balsamico, men hvis jeg har tid, laver jeg en god dressing af for eksempel balsamico, peanutbutter, eller hvad jeg ellers har på hylderne. Den søde eddike er god som smagsgiver.

Akaciehonning

En populær smagsgiver, når det kommer til sødme i en ret – akaciehonning. Jeg bruger det for eksempel i opskriften på mine grønne pandekager og generelt i søde retter som frugtgrød, bagværk og muffins. Akaciehonning kan bruges som et sundere alternativ til raffineret sukker. Desuden søder det op til 2-3 gange mere.

Tahin

Jeg bruger typisk tahin i mine dressinger og dips. Og så er det et must i hummus. Tahin er lavet på malede sesamfrø og har en nøddeagtig og let bitter smag. En god basisvare at have på lager i køkkenet, hvis du spørger mig.

Spidskål

Spidskål er mit all-time favoritkål. Absolut på listen over sunde råvarer. Spidskål indeholder masser af kostfibre og giver en god mæthed – det smager fantastisk i et hav af forskellige sunde opskrifter, for eksempel min populære spidskålslasagne.

Jeg falder altid tilbage på spidskål. I nogle perioder spiser jeg helt op til 3 spidskål på en uge.

Rød peberfrugt

Jeg er vild med rød peberfrugt. Den knaser så dejligt og er i mine øjne perfekt som gnavegrønt. Og vi må jo ikke glemme at få nok af de famøse grøntsager. Jeg foretrækker røde peberfrugter, da de er mere søde i smagen end de gule og grønne. Perfekt i alverdens sunde retter.

Syltede rødløg

De er prikken over i’et i mine salater. De skønne og velsmagende syltede rødløg. Jeg bruger dem også til mine andre sunde retter, for jeg er rent ud sagt vild med dem. Det gode er, at du kan lave syltede rødløg selv. Jeg kommer æblecidereddike og en smule honning i et glas fyldt med skiver af rødløg, og så er den i vinkel.

Aioli

Et must i køleskabet, er en god aioli. Det har en skøn smag, og aioli kan peppe selv det tørreste stykke kyllingebryst op. Generelt er aioli bare lækkert i mange sunde opskrifter.

Mandeldrik

Jeg har altid en mandeldrik stående i mit køleskab. Mandeldrik er en af basisingredienserne i mine sunde smoothies, og så smager det også godt i en golden latte. Mandeldrik giver en god sødme til diverse sunde retter. Derfor er det på min basisliste over sunde råvarer.

Gedeost

Er der noget, der kan peppe en salat gevaldigt op, så er det gedeost. Det smager fantastisk, og jeg har det altid liggende i køleskabet. Jeg steger altid gedeosten lidt på panden inden, så det bliver lækkert cremet indeni og sprødt udenpå. Genialt!

Smør

Mmh, smør smager altså godt under pålægschokoladen en søndag formiddag. Smør er en af de råvarer, der hører til fedtkilderne, og mange bruger det til at stege i. Som en del af en appetizer kan jeg godt lide at tilføje smag til smøren i form af urter eller smagsgivere som hvidløg.

Mørk pålægschokolade

En af mine favoritting i køleskabet, mørk pålægschokolade, når det kommer til råvarer i den søde ende. For glem ikke at forkæle dig selv. Husk nydelsesmåltiderne!

Gulerødder

Den bedste og letteste snack i verden, det må være gulerødder. De orange rødder er spækket med vitaminer, er dejligt sprøde, og så smager de skønt. Jeg har gerne gulerodsstave og en nem dip klar i køleskabet, til når lækkersulten pludselig melder sig. Gulerødder er klart på min top-10 over sunde råvarer og et hit, hvis jeg spontant får lyst til at lave en lækker gulerodskage.

Kikærter på dåse

Det er ikke altid, jeg har tid til at sætte kikærter i blød – og så er det fantastisk, at man kan købe dem på dåse. Så er kikærterne klar til brug og skal måske kun lige have lidt på panden, og vupti, så er der små lækre kikærter, klar til din salat! Eller måske til en omgang skøn hummus.

Granola

Det er en af de ting, som jeg virkelig er blevet afhængig af – hjemmelavet granola er et must i mit køkken! Jeg bruger granola til både sunde smoothies og på min skyr, da jeg elsker, at der er lidt chruncy på toppen. Og der skal gerne være smæk på kerner og frø. Jeg har en masse sunde opskrifter på granola. Basisopskriften er den, hvor du kan lave præcis din yndlings-granola.

Proteinpulver

Hvis du trænger til at få lidt ekstra protein indenbord, så er proteinpulver fantastisk. Og derfor har jeg det altid på lager i køkkenet. Det mætter godt og kan bruges på flere forskellige måder. Jeg bruger det i flere sunde retter, men mest af alt i mine smoothies for at give dem et proteinboost og for at give smoothien mere fylde.

Tomater

Mums, en lækker solmoden tomat smager noget så skønt. Så har den nemlig en fyldig, sød smag. Og det er lige sagen i mange sunde retter. Jeg elsker tomat i mine toast lavet med broccolibrød og ellers i for eksempel en lækker omgang shakshuka, som du kan lave på blot 20 minutter. Tomater er en af de absolut uundværlige sunde råvarer.

85% chokolade

Inden det hele kommer til at lyde lidt for sundt, skal det siges, at du i mit køkken altid finde en god mørk chokolade. For husk, at sundhed både er krop og sjæl – og spørger du mig, så er en lækker mørk chokolade bare godt for sjælen. Alt handler om mængder, og det skader ikke med lidt sødt engang imellem. Chokolade er en af råvarerne i mit populære bananbrød.

Marmelade

For mig er det selvforkælelse at putte marmelade på bordet til morgenmaden i weekenden. Marmelade smager skønt ovenpå en skive ost, mmh. Husk, at du kan lave en sund variant af marmelade selv.

Skæreost

Jeg er stor fan af skæreost på brødet, og jeg har det gerne i mit køleskab. Ost smager fantastisk i toast, og er en populær fedtkilde.

Dijonsennep

Jeg bruger typisk dijonsennep i dressinger og vinaigrettes samt i sunde retter, der skal have en sennepssmag. Dijonsennep er uundværlig i min friske coleslaw a la MK. Har du prøvet den?

Avocado og banan

Nogle absolut skønne sunde råvarer, begge to. Både avocado og banan ryger altid ned i min indkøbskurv, når jeg handler ind. De to frugter er cremede at spise og giver sunde retter en cremet og luftig konsistens. Jeg bruger avokado og banan i mange af mine sunde smoothies og især i bagværk. Bananbrød og grønne pandekager er altid et hit.

Hytteost

Jeg jubler over hytteost, fordi det kan bruges på et væld af måder. Som for eksempel i en omelet, i bagværk eller som en del af et sundt mellemmåltid. Hytteost indgår i opskriften på mine populære belgiske vafler, og dem laver jeg tit. Så hytte ost er en af de sunde råvarer, som altid er i mit køleskab.

Røget laks

Når jeg har brug for en proteinkilde til mine salater, vælger jeg typisk røget laks. Mmh, det smager så godt. Laks er en super kilde til fed fisk og omega-3-fedtsyrer.

FiberHUSK

I MK er vi vilde med FiberHUSK. Det er er et perfekt sundt alternativ til mel i bagværk. FiberHUSK suger en del væske og danner en geleagtig masse – og så indeholder det hele 85% gode kostfibre, og det jubler vores tarme og fordøjelse over. Jeg bruger det både i mine bønneboller og i de populære skyrboller.

Havregryn

Mon ikke havregryn er at finde i de fleste danske hjem? Selvfølgelig også i mit. Havregryn er både super sundt, og så smager det skønt og er en god kilde til tætpakkede kulhydrater før træningen. Jeg bruger gerne havregryn i pandekager og er fan af at lave en sund grød til morgenmaden, særligt omega-3-grøden, mmh.

Broccoli

Den grove grøntsag broccoli er klart på min top-10 over sunde råvarer. Broccoli smager skønt i en knasende pastasalat og er hovedingrediensen i mine populære broccolibrød.

Frossen broccoli eller spinat

Frosne vitaminbomber er obligatoriske i mine sunde opskrifter på smoothies. Sundt og super nemt! I en presset hverdag, hvor vi skal huske at få noget grønt indenbords, er frostgrønt perfekt. Min greenie med både ærter og broccoli hitter.

Broccolibrød i fryseren

Når jeg laver broccolibrød, sørger jeg altid for at lave en ekstra portion til at fryse ned. Sundt og lækkert brød på lager er et must i mit køkken. Så kan jeg nemlig hurtigt lave en mad med pålæg eller avocado – eller en skøn og mættende toast. Du finder opskriften på broccolibrød i MK Universet-app’en.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK NyhedsbrevTilmeld