Pandekager har for mig altid været forbundet med hygge og en helvedes masse hvedemel og sukker. Men sådan behøver det ikke at være! For gennem årene har jeg tryllet sundhed frem i de ellers sukkerfyldte sager. Så der er både sundere varianter og decideret sunde pandekager. Stadig med smag og hygge i top. 🥞
Klassiske pandekager behøver nemlig ikke at være fyldt med raffineret sukker for at være søde. Den opfattelse vil jeg gerne rykke ved. Har du for eksempel prøvet at putte bananer, søde kartofler eller andre slags grøntsager i pandekager? 🍌
Her får du overblikket over alle opskrifter på pandekager a la MK. Faktisk er der lige nu omkring 14-15 stykker at vælge i mellem – listen vil blive opdateret løbende. Der er også en opskrift i min nye bog om Store Sonja.
Fælles for alle typer af pandekager er, at de …
✔️ smager skønt
✔️ er mættende
✔️ er lavet efter MK principperne.
Så hvis du er pandekage-typen?
Velbekomme, og selv tak! 🤩
- Sådan laver du din egen opskrift på pandekager
- Bananpandekager
- Dessertpandekager
- Grøntsagspandekager
- Grønne pandekager
- Blåbærpandekager
- Limonadepandekager
- Ricottapandekager
- Pandekage-favoritten
- Gulerodspandekager
- Gulerodspandekager (en anden slags)
- Hokkaidopandekager
- Julepandekager
- Pandekage-kage
- Æblepandekager
- Proteinpandekager
- Chokopandekager
- All day pandekager
- Sød kartoffel-pandekager
- Sød kartoffel-pandekager (en anden slags)
- Veganske pandekager
- Kikærtepandekager
- Low carb-pandekager
Sådan laver du din egen opskrift på pandekager
Når jeg går i gang med at udvikle en ny pandekageopskrift, så overvejer jeg flere ting:
1️⃣
Jeg tænker for det første altid på, at jeg skal tilsætte noget blødt og sødt. Her kan råvarer som banan, kogt græskar, kogte gulerødder, kogte søde kartofler eller mange andre lækre sager helt ideelt at bruge. Du kan også prøve med hytteost – det giver dog ikke den søde smag.
2️⃣
Derudover skal jeg have noget, som får pandekagerne til at hænge sammen og som tilfører protein. Her er æg en god kilde. Hvis du er veganer, kan du også bruge chiafrø, der er blødt op i vand – det er dog lidt sværere at arbejde med.
3️⃣
Jeg skal også bruge noget, der giver en fast konsistens. Her vælger jeg næsten altid fiberHUSK, da det indeholder gode fibre, suger væske til sig og har et lavt kalorieindhold. Nogle gange tilsætter jeg også havregryn eller en form for mel. Se min top-5 over meltyper.
4️⃣
Det er forskelligt, om jeg tilsætter krydderier, ekstra grøntsager eller ekstra sødme i form af honning, sukrin eller stevia.
5️⃣
Jeg steger pandekagerne i enten i kokosolie (som giver en lidt sød smag), smør eller olivenolie. Og jeg giver jeg pandekagerne tid til at ‘sætte sig’, inden jeg vender dem om.
Det var alt fra pandekage-produktionen. Nu ved du, hvad jeg tænker, når jeg står i køkkenet.
Husk, at den første pandekage altid bliver dårlig. Bagefter kører det som smurt! 🥞💯
Bananpandekager
Klassikeren over dem alle, bananpandekager, og der findes faktisk en hel del forskellige MK-udgaver af opskriften på bananpandekager. En af de ældste opskrifter finder du i bogen ‘Spis og træn efter din kropsform‘. Lige ovenover her finder du verdens nemmeste opskrift på bananpandekager.
Dessertpandekager
Få opskriften i blogindlægget her:
Grøntsagspandekager
I den første bog om Store Sonja, ‘Ny krop på fire uger‘, finder du en grundopskrift på pandekager, som du kan twiste og lave i flere varianter – for eksempel med grøntsager, mmh.
Grønne pandekager
Vores mest populære pandekager!! Prøv opskriften på grønne pandekager, og lad kun din fantasi sætte grænser. Om du vil lave et tårn, en lagkage eller noget helt tredje, så jubler vi – især hvis vi må se et billede af herligheden. 🥦🥑
Blåbærpandekager
Skynd dig at prøve opskriften på blåbærpandekager. Perfekte til morgenmaden, fordi de er søde i smagen, og gode for dit immunforsvar – fordi blåbær har et højt indhold af antioxidanter.
Limonadepandekager
Det smarte ved mine limonadepandekager er, at du både kan lave dem søde og salte. Til morgenmaden eller til aftensmaden, your call! En klassiker blandt MK Universets mange sunde opskrifter. 🍋
Ricottapandekager
Pandekager med rødbede – ja tak. Men hvis du synes, at de her ricottapandekager er liiige modige nok i farven, så kan du fint lave pandekagerne mere beige. Skønne til morgenmaden eller som en snack.
Pandekage-favoritten
Smager som fuglene synger. Derfor navnet, pandekage-favoritten.
Gulerodspandekager
Disse gulerodspandekager laves af gulerødsgrøden. Så kan du den ene morgen spise grød til morgenmaden og dagen efter: pandekager af resterne. Smart ikke! 🥕🥕
Gulerodspandekager (en anden slags)
1 portion/4-6 stk.
Ingredienser
60 g flødeost
2 æg
50 g fintrevet gulerod
1 tsk. FiberHUSK
1 tsk. kanel
2/3 tsk. kokossukker
Olie til panden
Fremgangsmåde
Blend alle ingredienserne sammen, og steg en pandekage ad gangen på en varm pande. Husk, at den første pandekage altid er lidtirriterende. Du får 4-6 pandekager alt efter størrelse.
Tip
Du kan tilføje krydderier som kanel eller kardemomme, hvis du vil give pandekagerne mere smag, og så smager de i øvrigt grøngodt sammen med en smoothie.
MK principperne:
1 portion svarer til: ½ knytnæve protein (æg), ½ portion fedtkilde (flødeost), og grøntsager.
Hokkaidopandekager
Opskriften på Hokkaidopandekager finder du i e-bogen ‘MK’s 4-ugers kostplan‘. Hokkaido er en græskarvariant, som har en let sød og rund smag. Mmh, skønne pandekager til morgenmaden.
Julepandekager
Eller pandekagetårnet, som denne lækkerbisken også er blevet døbt. De smager lidt af jul! Du kan sætte tænderne i tårnet her til morgenmaden – og du kan faktisk også godt guffe i dig til dagens øvrige måltider.
Pandekage-kage
Opskriften på pandekage-kage finder du i MK magasinet fra marts 2019.
Æblepandekager
Oplagt at prøve, når der frisk sprøde æbler på træerne i have. Du finder opskriften på æblepandekager i bogen ‘Mindre mavefedt, mere energi‘.
Proteinpandekager
Mmh, proteinpandekager er super lækre før en omgang træning – disse er med chokospread. Du finder opskriften i bogen, Mindre mavefedt, mere energi‘.
Chokopandekager
Opskriften på chokopandekager finder du i bogen ‘Spis og træn efter din kropsform‘.
Tjek lige videoen ud herunder, men pas på mundvandet!
Vi ❤️ pandekager i MK! Mmh.
All day pandekager
3 ½ portion/7 stk.
Ingredienser
Æggehvider fra 2 æg
3 æg
¾ dl mandelmælk
2 spsk. Sukrin Gold
½ spsk. FiberHUSK
¾ dl mandelmel
¼ tsk. salt
Olie til panden
Tilbehør:
Vælg selv imellem en klat skyr eller sukkerfri marmelade og lidt nødder eller 1 stor tsk. peanutbutter
Fremgangsmåde
Pisk alle ingredienserne sammen, og kom en klat dej på en varm pande med olie. Steg hver pandekage i 2-3 min. Spis 2 pandekager med frugt imellem sammen med en klat skyr. Eller spis 3 pandekager med sukkerfri marmelade og drys med lidt nødder eller 1 stor tsk. peanutbutter.
Du kan fryse pandekagerne.
Tip
De her pandekager er geniale, da du kan bruge dem som madpandekager hvis dropper at bruge Sukrin. Kom laks, hummus eller kødsovs på dem – det smager så lækkert!
MK principperne:
1 portion (2 pandekager) svarer til: 2/3 knytnæve protein (æggehvide og æg) og 1/3 portion fedtkilde (mandelmel og olie).
Sød kartoffel-pandekager
3 ½ portion/ 7 stk.
Ingredienser
225 g sød kartoffel, bagt
5 æg
¼ tsk. vaniljepulver
½ tsk. kanel
1½ spsk. Sukrin Gold
1 spsk. FiberHUSK
2 spsk. kikærtemel (kan erstattes af havregryn)
Olie til panden
Creme:
2 spsk. skyr
1 drys vaniljepulver
1 tsk. Sukrin Gold
Fyld:
1 stk. valgfri frugt
Fremgangsmåde
Kom alle ingredienserne til pandekagerne i en blender, og kør dem til en ensartet masse. Kom en klat dej på panden, og steg den i olien i ca. 3-4 min. Husk at vende den undervejs. Spis 2 stk. pandekager med creme og frugt imellem.
Du kan fryse pandekagerne.
MK principperne:
1 portion (2 pandekager) svarer til: 1 lille knytnæve protein (æg og skyr), 1 stk. frugt (valgfri), og grøntsager.
Sød kartoffel-pandekager (en anden slags)
1 portion/ 8 stk.
Ingredienser
2 dl sød kartoffel (evt. i tern fra frost)
2 æg
½ tsk. vaniljepulver
1 knsp. stødt kardemomme
1 knsp. Stevia MaxSød
1 spsk. mandelmel
1 spsk. chiafrø
Olie til stegning
Fremgangsmåde
Kom alle ingredienserne i en skål, og blend dem med en stavblender til en ensartet masse. Varm lidt kokosolie på en pande ved middelvarme, og steg ca. 8 små pandekager. De skal have omkring 2-3 minutter på hver side.
Tip
Du kan sagtens bruge søde kartofler fra frost. Glemmer du at tage dem ud af fryseren aftenen før, kan du altid komme kogende vand over dem om morgenen, lade dem stå i 1-2 minutter og så si vandet fra.
MK principperne:
1 portion svarer til: 1 knytnæve protein (æg), 1 lille portion fedtkilde (mandelmel, chaifrø og olie til stegning) og grøntsager.
Veganske pandekager
2 portioner
Ingredienser
150 g tofu, neutral
1 tsk. rent vaniljepulver
1 banan
1 tsk. citronsaft
1½ dl soyamælk
2 tsk. FiberHUAK
2 spsk. mandelmel
1 spsk. chiafrø
1 tsk. bagepulver
Olie til stegning
Topping:
1 tsk. peanutbutter
1 stk. frugt eller 100 g bær
Fremgangsmåde
Blend tofu, citronsaft, vaniljepulver og banan sammen med halvdelen af mælken, så du får en ensartet masse. Put det i en skål, og tilsæt mandelmel, bagepulver og resten af mælken. Steg pandekagerne i kokosolien ved svag varme i ca. 3 min. på hver side. Spis pandekagerne med enten 1 tsk. peanutbutter, 1 stk. frugt eller 100 g bær.
Tip
Du kan tilføje fx kanel eller kardemomme, hvis du vil give pandekagerne mere smag.
MK principperne:
1 portion svarer til: ½ knytnæve protein (tofu), 2/3 portion fedtkilde (mandelmel, chiafrø, peanutbutter og olie til stegning), 1,5 stk. frugt (banan og bær eller valgfri frugt).
Kikærtepandekager
Kikærtepandekager
4 portioner/8 stk.
Ingredienser
1 dåse kikærter
1 dl havregryn
4 store æg
2 tsk. FiberHUSK
½ tsk. bagepulver
2 dl frosne blåbær
1 knsp. Stevia, MaxSød
1 spsk. agavesirup
Olie til stegning
Topping:
1 stk. frugt eller 100 g bær
Fremgangsmåde
Blend alle ingredienserne, på nær blåbær, i en blender. Kom massen i en skål, og rør blåbær heri. Steg pandekagerne i lidt olie på panden i 1-2 min. på hver side. Spis 2 pandekager med 1 stk. frugt eller 100 gram bær. Du kan opbevare pandekagerne på køl i 2-3 dage. De kan også fryses.
MK principperne:
1 portion (2 pandekager) svarer til: 1 lille knytnæve protein (kikærter og æg), 1½ stk. frugt (havregryn, blåbær og 1 stk. valgfri frugt)
Low carb-pandekager
3 portioner/ 6 stk.
Ingredienser
2 dl hytteost
4 æg
2 spsk. havregryn
Skal fra ¼ øko-citron
½ spsk. FiberHUSK
¼ tsk. vaniljepulver
1 drys Stevia MaxSød eller 2 tsk. honning
1 drys salt
Olie til stegning
Tilbehør:
300 g jordbær
Evt. frisk mynte
Fremgangsmåde
Blend alle ingredienserne sammen til en ensartet masse. Kom olie på panden, og steg pandekagerne ved middelvarme i 1-2 minutter på hver side. Der bliver 6 stk. i alt. Server 2 pandekager med 100 g jordbær og evt. frisk mynte pr. person.
MK principperne:
1 portion (2 pandekager) svarer til: 1 knytnæve protein (hytteost og æg) og 1 stk. frugt (jordbær).