Vi håber, du er kommet fint i gang med marts, og at solskinnet og det spirende forår gør gode ting for dit humør. Det er en dejlig årstid, vi går i møde, og forhåbenligt kan vi snart ses noget mere med venner og familie fysisk igen.
Med god grund er der i 2021 fokus på social sundhed efter et år med færre kram og meget mindre samvær med mennesker, end vi er vant til. I MK har vi opsnappet 1️⃣0️⃣ sundhedstrends og skrevet lidt om dem her for at inspirere dig. Få tips, tricks og en kærlig reminder eller to.
God læselyst!
Outdoor-lykke 🏕
Naturen er blevet menneskets bedste ven under corona-pandemien. De mange gå– og vandreruter har været proppet med alle os, som har haft brug for at lufte tankerne og bevæge kroppen efter en masse hjemmearbejde og Zoom-møder. Naturen kan nemlig noget helt specielt, når det gælder om at rense hjernen og lave en form for digital detox langt væk fra skærmene.
At komme ud i dagslys hver dag kan hjælpe mod træthed, stress, nedtrykthed, vinterdepression og forbedre din søvn. Forskning tyder også på, at natur kan bruges som terapi mod fx depression og angst. Endnu ved vi ikke, præcis hvad det er i naturen, der føles så godt, men det handler nok om en kombination af sanseindtryk:
Beroligende lyde som vinden i træerne, bølgeslaget og fuglenes sang, duften af skovbund, urter og saltvand samt synet af grønne blade, himmel og hav.
Mad på trangia
Gåture kan virke som ren meditation, hvis du går alene. Eller du kan blive klogere eller underholdt med en god podcast i ørerne. Har du mere lyst til selskab, så tag en ven eller et familiemedlem med på turen, for man taler utrolig godt, når benene vandrer af sted.
Hvis en gåtur i det fri ikke er nok naturliv for dig, kan du prøve at tage på sanketur, fugletur eller kaste dig ud i en sheltertur, hvor du overnatter i det fri og laver mad på trangia. Ved du ikke hvad trangia er? Det er outdoor-folkets geniale svar på et komfur, som ingenting vejer og ingenting fylder, selv om der både er gryder og pander og kogeblus.
Hold endelig fast i gåturene i naturen, når corona-tiden er overstået. De er så sunde for krop og sind.
Bæredygtigt boom ♻️
Vi tror, at 2021 vil byde på:
✔️ Endnu mere fokus på madspild
Garanteret at Too Good To Go bliver endnu større. Via app’en kan du købe mad- og fødevarer fra diverse restauranter, butikker og cafér, der ikke er blevet solgt, og hvor udløbsdatoen nærmer sig. Der kommer løbende flere til, og du kan fx købe poser hos din lokale Netto – dét er smart! På den måde kan du være med til at bekæmpe madspild.
✔️ Et stadigt større fokus på plantebaserede alternativer
Den plantebaserede bølge bruser derudad. Og de nye officielle kostråd har helt sikkert ikke gjort trenden mindre. I MK er vi med på bølgen – vi har nemlig allerede udviklet et hav af vegetariske opskrifter.
Har du fx prøvet vegansk kålkaos? Eller hvad med en vegetarbruger? Uhmmm!
Grimme grøntsager – ja tak
✔️ Et større forbrug af overskydende råvarer
Vi tror på, at virksomheder som fx GRIM vinder mere frem. GRIM sælger økologiske og biodynamiske frugter og grøntsager, som er for ‘grimme’ til at blive solgt. Ifølge GRIM bliver 1/3 af frugt og grøntsager kasseret på grund af urimelige skønhedsstandarder og overproduktion, og det problem vil de gerne komme til livs ved hjælp af abonnementskasser. Et smart og bæredygtigt projekt vi hepper på!
Løbesko level 100 🏃🏻♀️
Vi tror på, at de gode, gamle løbesko når nye højder i 2021.
Aldrig har teknologien været så avanceret, som den er nu, og det, tror vi, smitter af på løbeindustrien. Vi har nemlig opsnappet en tendens – nemlig at løbeskoene bliver mere avancerede, plus at man kan connecte dem til en app.
Hurtig som lynet
Da Eliud Kipchoge slog verdensrekorden for maratonløb i 2019, gjorde han det i en prototype af Nike Air Zoom Alphafly NEXT%. En sko, spækket med ny, innovativ teknologi og specielt udviklet til en ekstraordinær løbeindsats. Løbeskoene har siden inspireret nogle af verdens bedste løbere til at slå deres egne rekorder, og nu er skoen på vej til butikkerne.
En anden sjov trend er, at du kan connecte dine løbesko til fx app’en MapMyRun. Det betyder i praksis, at du parrer dine løbesko med app’en, der således tager din løbetræning et spadestik dybere. Den tracker din kadence, skridtlængde, fodstrejkevinkel og jordkontakttid. Du vil endda kunne få coaching, mens du løber. Det kræver dog, at du anskaffer dig et par særlige løbesko. Men idéen er interessant!
Tarm-forkælelse 💩
Den ekstra tid hjemme har sat gang i en ægte hausfrau-trend.
Fermentering og syltede sager bugner på danskernes køkkenhylder, og vores tarme jubler. Fermenterede fødevarer som kombucha og kimchi er rent guf for dine tarmbakterier. De er fyldt med probiotika, dvs. ’levende’ bakterier, som er med til at styrke din tarmflora.
Eddikesyltede sager som syltede rødløg og syltede agurker har ikke de samme gavnlige effekter for vores tarmbakterier som fermenterede fødevarer, der bobler af mælkesyrebakterier. Men de giver god smag og er lette og hurtige at tilberede, og løgene indeholder gode kostfibre, som tarmbakterierne også elsker. Prøv fx MK’s opskrift på syltede rødløg.
Desuden er der virkelig kommet gang i surdejsbagningen. Surdej er også fermenteret, og det er lettere for tarmbakterierne at få glæde af de sunde kostfibre fra kornet i dit hjemmebagte brød, når det er bagt på surdej.
Probiotika og præbiotika
Når vi snakker om tarmbakterier, kommer vi ikke udenom bælgfrugterne. De nye kostråd fra 2021 fokuserer på, at vi skal erstatte en større del af vores kød med:
✔️ Bønner
✔️ Linser
✔️ Ærter
Det vil komme både klimaaftrykket og vores tarmflora til gode. Bælgfrugter er smækfyldt med kostfibre, som er vores tarmbakteriers livret. Kostfibre nedbrydes af bakterierne i tyktarmen og bliver bl.a. omdannet til kortkædede fedtsyrer (præbiotika). Disse kortkædede fedtsyrer nyder vi godt af på en masse områder. Blandt andet hjælper de vores immunforsvar og bremser inflammation i kroppen.
Fuldkorn er også en god kilde til kostfibre i kosten – læs mere om de forskellige råvarer i MK’ råvareindeks.
Psst, lad os lige komme lidt nærmere ind på præbiotika og probiotika. Begge dele kan du tage som tilskud. Probiotika er som tidligere nævnt levende mikroorganismer, der findes naturligt i tarmene – en af de mest kendte er mælkesyrebakterierne. Præbiotika dækker over flere forskellige ikke-fordøjelige kulhydrater, der plejer din tarmflora. De findes i nærmest alle vegetabilske fødevarer. Med andre ord lever mælkesyrebakterierne af præbiotika, som sørger for, at kroppen danner flere gode bakterier. Og dét jubler din fordøjelse over.
I MK bruger vi både bælgfrugter og grove grøntsager i vores sunde opskrifter.
Og apropos inflammation i kroppen. Det er blevet ret trendy at spise antiinflammatorisk. I hvert fald er det et ord, som er kommet på flere og fleres læber.
Med vores kostplan med antiinflammatorisk mad vil vi gerne vise danskerne, at det er ligeud ad landevejen at spise antiinflammatorisk, hvis man ønsker det. Glem alt om én bestemt fødevare, som vi lovpriser til skyerne. Vi håber derimod, at du får øjnene op for, at helt almindelig sund mad kan gøre så meget godt for kroppen.
Læs mere om debatten omkring tarm-venlig kost, og hvorfor vi IKKE har det så stramt med ordet ‘antiinflammatorisk‘ som andre i sundhedsbranchen.
Work-life balance ☯️
Hjemmearbejdet under coronatiden har givet mange af os noget at tænke over og gjort os klogere på os selv.
For en del af os har det været en positiv aha-oplevelse selv at kunne strukturere arbejdsdagen og tage en gå- eller løbetur, lige når man lyst til det, mens andre har lidt under savnet af kollegerne og den hverdagsrytme, de kender fra deres arbejdsplads – og måske også savnet at få fred til at arbejde i arbejdstiden i stedet for at skulle stå for hjemmeskole eller tage sig af familien på anden vis. På det punkt er vi meget forskellige, men mange har nok gjort sig tanker om, hvordan deres fremtidige arbejdsliv skal se ud.
Søvn og mental sundhed
Og så er der det med søvnen! 😴
Har du sovet længere i coronatiden, end du plejer? Og opdaget, hvor meget mere overskud og energi det har givet dig, også selv om det måske bare drejer sig om en halv eller en hel time ekstra? Det er du ikke alene om.
Især B-mennesker har helt sikkert nydt godt af ikke at skulle af sted på arbejde om morgenen. Ingen transporttid til arbejde giver grønt lys til at blive lidt længere under den varme dyne hver morgen.
Og A-mennesker har måske taget hul på arbejdsdagen ekstra tidligt, når de er allermest friske i hovedet, i stedet for at bruge døgnets mest produktive timer på at gå i bad, lægge makeup og transportere sig til arbejde.
Sundhedsstyrelsen har tilmed meldt sig på banen med en pjece om gode råd til trivsel og mental sundhed, så derfor tror vi, at der i 2021 fortsat vil være fokus på, hvordan vi passer bedst på vores mentale helbred. Så vi undgår at stresse i en tid, hvor arbejde og fritid nemt kan flyde sammen, og hvor de mange forandringer suger energi ud af os.
Hvis du har sværere ved at falde i søvn, end de plejer:
😴 Læg computer, tablet og telefon væk mindst en time inden sengetid.
😴 Drik helst ikke kaffe og koffeinholdige drikke efter kl. 16.
😴 Dæmp belysningen i hjemmet, når sengetiden nærmer sig, det kan hjælpe søvnen på vej.
😴 Gå i seng, og stå op på de samme tidspunkter hver dag. Det er med til at give dig en naturlig døgnrytme.
😴 Dyrk motion, gerne udendørs. Dels bliver du mere naturligt træt, og dagslyset er med til at give dig en sund døgnrytme. Allerbedst er det at komme ud i det fri først på dagen, når der er allermest lys.
Huden under lup 😷
Oplever du også, at din ansigtshud stresser lidt over at være pakket ind sammen med din ånde? Efter mange måneder med brug af mundbind, er der kommet større fokus på huden, og hvad vi smører på den, og hvordan vi plejer den bedste muligt.
Og så er du sikkert stødt på ordet collagen – men hvad er det for noget? Kort sagt er det et protein, som findes i kroppen. Dog falder vores collagenniveau i kroppen, i takt med at vi får flere år på bagen. Specielt fra omkring 35-års-alderen.
Collagen og ‘bone broth’
Collagen er både med til rent kosmetisk at holde huden spændstig og elastisk (altså mindske rynker). Her kan du bruge produkter, der øger produktionen af collagen, fx ansigtspleje med A-vitamin.
Desuden virker collagen antiinflammatorisk i kroppen og er en vigtig bestanddel af led, knogler og sener og kan forebygge en lang række sygdomme. Collagen findes i animalske fødevarer som fisk og kød. Især gammeldags simreretter kogt på dyreskrog, sådan som vores bedstemødre lavede dem, er fyldt med collagen. Langtidskogte supper er fyldt med collagen og kaldes i dag ofte for ’bone broth’.
Collagen findes også som kosttilskud, som man let kan drysse i en kop kaffe uden at smage det.
Sund take away 🍔
I takt med at mange gerne vil spise sundere, er måltidskasser, sund take away og conveniencemad begyndt at bugne frem omkring os. For dem, der har travle hverdage, børn der skal hentes fra institution eller blot ønsker ikke at skulle handle hver dag, er de sunde og nemme måltidsløsninger en gave til hverdagen.
Også dagligvareindkøb er gjort nemmere. Især under corona oplevede mange danskere at sidde flere timer i kø på fx Nemlig.com for at få deres dagligvarer leveret lige til døren og spare sig for turen til supermarkedet.
MK-mad i dit supermarked
Mange har måske førhen forbundet take away-mad med snaskede burgere og chinaboxe, men i dag er der langt større muligheder. Kæder, der laver fyldige salater og poké bowls, bidrager til, at det også skal være let at vælge sundere alternativer, når det skal gå hurtigt. Vi ser også en stigning i antallet af cykelbude og madbestillingsfirmaer, der henter take away og leverer direkte hjemme hos folk.
Vi tror, at der i 2021 kommer endnu større fokus på måltidskasserne og sund conveniencemad. Og ja, vi har allerede pippet en lille smule op om det: Snart kan du finde MK-retter lavet efter MK principperne i et (hemmeligt for nu) supermarked her i landet. 💚
20-25 minutter i ovnen, og bum! Så er der aftensmad. Mere om det liiiige om snart.
Social sundhed 💖
I en tid hvor vi har set hinanden mere på Facetime eller Zoom, end i det virkelige liv, er der måske endnu mere grund til at hylde de venskaber, og den familie vi har. Det har for de fleste været den ultimative tålmodighedsprøve, når vi gang på gang har fået at vide, at vi skal se så få som muligt, holde afstand og arbejde hjemmefra.
Social sundhed er derfor blevet en ting. Det har vi set i form af fælles morgensang på og digitale livetræninger sammen hver for sig i. Michelle afholdt en hel del livetræninger i 2020, og det var en kæmpe succes. Sikkert fordi folk både fik sig rørt og fik en snert af noget socialt.
Værdsæt dine relationer
Mon ikke vi alle under pandemien har fået øjnene op for, hvor vigtige vores sociale relationer er for vores mentale sundhed – eller mangel på samme? Mennesker er sociale væsner, og vi kan både blive ensomme og triste, når vi ikke kan bruge tid med de mennesker, vi holder af. Hvis du føler dig ensom, så husk at række ud til de mennesker omkring dig og fortæl dem, hvordan du har det.
Heldigvis kan vi gøre brug af den teknologiske udvikling og snakke i telefon, skrive sms’er/mails, foretage Zoom-opkald m.m. Og vi går foråret i møde, hvor vi forhåbentligt kan vende årstiden til vores fordel og begynde at ses med venner og familie fysisk igen.
Og hey, nu hvor du er i gang med at læse dette, så kan det være, du lige skulle smide en sød sms til din kæreste, ven eller søster? For det ér altså vigtigt, at vi er der for hinanden, og at vi viser, at vi værdsætter dem omkring os. Ligesom vi værdsætter alle jer trofaste MK-følgere!
Vinterbadning 🌊
Det kolde gys! For nogle virker det helt hul i hovedet at springe en tur i baljen i vintermånederne, og for andre er det et uerstatteligt dagligt ritual. Når du dypper dig i det kolde vand, begynder kroppen helt automatisk at gispe efter vejret og hyperventilere. Samtidig frigives der stress- og lykkehormoner.
For mange er vinterbadning også en naturoplevelse, da årstiden skifter sammen med temperaturen på vandet. Under pandemien er mange begyndt at vinterbade, måske for at skabe noget spænding i dagligdagen. Det kolde gys får kroppens beredskab til at gå i gang, når du bagefter skal have varmen igen. Det kan give både følelsen af ny energi, stort velvære og en succesoplevelse over at gøre noget, man frygtede.
Find roen indeni
Et godt tip til vinterbadning er at begynde sidst på sommeren, hvor vandet er varmere, og så langsomt følge med årstidens gang. Det er en god idé at få en badeven, så I kan holde øje med hinanden under badningen. Husk desuden altid at følge baderådene.
Jeg går i ét med naturen, når jeg går ud i det iskolde vand. Jeg skal have kontrol over min vejrtrækning og have et roligt mindset, selvom det mest naturlige er at hyperventilere og skyyyynde mig at dyppe mig og komme op igen. Men det er hele idéen med at vinterbade: At finde ind til et sted, hvor der er ro, fokusere på vejrtræningen og nyde naturens magiske kræfter.
Hjemmetræning 🤸🏼♀️
Måske du har undret dig over, at din overbo pludselig er begyndt at hoppe og springe rundt over hovedet på dig. Flere og flere er gået i gang med hjemmetræning under corona. Fitnesscentrene er lukkede, og det har taget træningsmotivationen fra mange, der trofast plejer at træne på holdtimer eller nyde godt af alle de forskellige træningsmaskiner.
Dit eget fitnesscenter
Heldigvis kan vi ty til hjemmetræningen og bruge diverse rekvisitter fra hjemmet som håndvægte. Du kan fx bruge fyldte vandflasker eller tunge bøger som træningsredskaber, hvis du ikke synes, din egen kropsvægt er nok.
Hvis du har mulighed for det, så ryk endelig hjemmetræningen udenfor i haven, skoven eller parken. Hvis du mangler inspiration kan du finder masser i Michelles gratis træningsvideoer i fx app’en.
Vi tror, at hjemmetræning er en sundhedstrend, der er kommet for at blive, og hurra for det! 💖
🧘🏻♀️ Opvarmning
💥 Hurtig AB Attack
💪🏼 12 minutters helkrops-stryketræing