Bananer, de fede frugter
15. sep 2020 Råvarer

5 famøse råvarer – tror du på rygterne?

Sund mad og råvarer kan godt være lidt af en religion. I MK får vi løbende spørgsmål til myter om råvarer, og hvordan man bruger de forskellige ingredienser i sunde opskrifter. Så her sætter vi fokus på fem råvarer, der godt kan være forbundet med en del mystik – og som folk ofte spørger ind til.

Bananer er en af de råvarer, som mange holder ud i strakt arm. Men det er der faktisk ingen grund til. Den gule frugt er på Michelles liste over råvarer, som hun altid har på lager derhjemme.

Er der flere råvarer, som skal med på listen her? Så send os gerne et mail med dit bud på [email protected] 📧

 

Råvareindekset bugner af alverdens råvarer

Læs om præcis den råvare, du søger mere viden om, og find ud af, hvilke sunde opskrifter du kan lave med råvaren. Tryk på boksen herover, og tjek råvareindekset ud.

Er der fedt i bananer, og feder de gule fætre?

MK Universet indeholder enormt mange sunde opskrifter, både søde og salte. Og for at gøre de sødere opskrifter sunde, eller i hvert fald sundere end så meget andet – så bruger vi ofte bananer. De gule banditter har et højt indhold af mineralet mangan, vitamin B6 og kalium. Og, ja, det er rigtigt, at de indeholder mere frugtsukker end bær pr. 100 gram, MEN det gør dem ikke usunde. Bananer indeholder ikke fedt, og de feder heller ikke. Så længe du ikke propper dig med dem vel at mærke.

Bananer giver smoothies, pandekager og meget andet mad en skøn cremet konsistens. Og så er de et must i dejen til en lækker roulade. Har du prøvet opskriften på MK’s nemme chokoroulade?

Det er generelt en god tommelfingerregel at tænke på, hvor store mængder mad du indtager pr. måltid.

Bananbrød smager skønt som en sund snack

Mmh, bananbrød. Når vi taler sunde snacks, så er brødet her med en flot banan på toppen en klassiker. 🍌

Indeholder bønnepasta hvedemel?

Du kan købe varianter af bønnepasta, som udelukkende er lavet på bønner. Det vil sige, at bønnepastaen ingen hvedemel indeholder. Det er rigtigt, at der findes grøntsagspasta derude, som ikke er verdens sundeste. Du får i hvert fald ikke noget ind på grøntsags-kontoen den vej igennem. Så kan du lige så godt gnave en gulerod ved siden af og spare de penge, som for eksempel gulerodspasta koster. Bønnepasta, som er lavet af 100% kidneybønner, kikærter eller edamamebønner, er en god vegetabilsk kilde til protein.

Vi bruger bønnepasta i mange opskrifter. Har du for eksempel prøvet vores one pot pasta med rødbede? Husk, at du til enhver tid kan gøre dine salater mere mættende ved at blande en omgang bønnepasta i.

One pot med bønnepasta

One pot pasta er blevet utrolig populært. Her er en skøn thai-inspireret version med bønnepasta. Få opskriften ved at trykke på boksen.

Er der store mængder sukker i tomatpuré?

Du behøver ikke at holde igen med tomatpuréen, når du laver lasagne eller spaghetti med kødsovs. Tomatpuré, er nemlig ikke fyldt med sukker, som mange fejlagtigt tror. En anden gevinst ved tomater som puré er, at det er meget lettere for kroppen at optage antioxidanten lycopen, som tomater indeholder, gennem tomatpuré. Kroppen kan nemlig lettere optage lycopen, når stoffet er opvarmet.

Tomatpuré tilfører en aromatisk smag af tomat i varme retter og er jo en klassiker på pizza, i moussaka eller i en omgang shakshuka – vupti, så har du en sund morgenmad.

Lasagne med spidskål

Har du prøvet MK’s lækre spidskålslasagne? Når du erstatter pastaen med spidskål, kan du spare en masse kalorier. Ideelt til et vægttab! Opskriften indgår i vores populære kostplan for hele familien. Her i MK Universet finder du et stort udvalg af opskrifter på nem sund aftensmad.

Er oksekød meget usundt?

Det er lidt et sprængfarligt emne, for oksekød deler vandene. Det er ingen hemmelighed, at vores klode ikke ligefrem jubler over produktionen af kød. Og fra forskning ved vi, at du øger risikoen for at udvikle blandt andet tarmkræft, hvis du spiser for meget rødt kød. Så har vi vist hverken sagt for meget eller for lidt. På den anden side er oksekød jernholdigt og er derfor en udmærket kilde til jern til kvinder, der træner meget og menstruerer.

Dermed ikke sagt, at du skal spise oksekød hver dag. Men tøv ikke med at sætte tænderne i en sund burger et par gange om måneden. Så giver du kroppen et lille jern-boost. Køb altid økologisk oksekød af hensyn til dyrenes velfærd, og så du får den bedste kvalitet.

Rispapirsruller

Rispapirsruller smager noget så godt, og du kan altid bytte oksekødsstrimlerne ud med en anden slags kød. Få opskriften ved at trykke på boksen.

Ødelægger gluten fordøjelsen?

Både og. Hvis du har glutenallergi, så kan gluten i den grad sætte din fordøjelse på prøve. Ellers handler det måske mere om, hvor stor en mængde mad du indtager. Mange mennesker tror, at de ikke kan tåle gluten, fordi de føler sig oppustede og energiforladte efter et glutenholdigt måltid. Men sagen er, at det ofte er mængden, den er gal med – i stedet for at spise én skive brød, så kører folk fire skiver ned. Og så brokker kroppen sig!

Undgår du helst gluten, så er du det helt rigtige sted. Vores sunde opskrifter på brød og boller er som udgangspunkt glutenfri og er lavet efter MK principperne.

De mættende skyrboller ender vist med at blive en evergreen, og opskriften på de næringsrige bønneboller vil også frem i verden. Se MK’ top-5 over meltyper, og eksperimenter løs i hjemmebageriet. 🥰

Nydelsesmåltider er til for, at du kan spise lige præcis det, du har lyst til med god samvittighed. Men stadig med tanke på mængden.

Lav glutenfri franskbrød af skyrbolledejen

Du kan lave glutenfri franskbrød af skyrbolledejen. Det er noget så smart. 🥖

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MK NyhedsbrevTilmeld